NOS Sport

Van Gerwen opent jacht op tweede wereldtitel

  • AFP
    Karakteristieke vreugde-uitbarsting van Michael van Gerwen tijdens de WK-finale van vorig jaar
  • AFP
    Van Gerwen kust de trofee van het PDC-WK

Hij werd de eerste Nederlandse wereldkampioen in 2014. Darter Michael van Gerwen hoopt in de komende twee en een halve week ook de eerste van 2015 te worden. De Brabander verdedigt vanaf donderdagavond zijn wereldtitel van dartsbond PDC.

Het WK van de PDC is het belangrijkste en meest prestigieuze darttoernooi van het jaar. Alleen de beste spelers plaatsen zich en het niveau ligt over het algemeen een stuk hoger dan het WK van dartsbond BDO, de tegenhanger van de commerciëlere PDC.

Negen Nederlanders

Naast Van Gerwen zitten er nog zeven andere Nederlanders in het hoofdtoernooi. Raymond van Barneveld is van hen de bekendste. De Hagenaar wist het toernooi in 2007 als eerste Nederlander te winnen. 'Barney' werd eerder al vier keer wereldkampioen bij de BDO.

Jelle Klaasen en Christian Kist pakten ook al eens de wereldtitel van de BDO en zijn inmiddels overgestapt naar de PDC. Beide landgenoten staan donderdag in de eerste ronde tegenover elkaar.

De andere Nederlanders zijn Vincent van der Voort, Benito van de Pas en de debutanten Ryan de Vreede en Ron Meulenkamp. Jermaine Wattimena moet eerst nog een voorronde overleven om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen.

Raymond van Barneveld in actie tijdens de Grand Slam of Darts (2014)

Belangrijkste uitdagers

De concurrentie voor de Nederlanders is groot. Zo doet Phil Taylor, de nummer twee van de wereld achter Van Gerwen, een gooi naar zijn zeventiende (!) wereldtitel. Maar ook tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis, Gary Anderson, Peter Wright en James Wade staan hoog op de wereldranglijst en zijn kanshebbers.

Het WK wordt gehouden in het Alexandra Palace in Londen. De finale is op zondag 4 januari. Op 24, 25 en 26 december ligt het toernooi stil in verband met de kerstdagen. Ook op Oudejaarsavond wordt er niet gedart in het Alexandra Palace.

Er zit ruim anderhalf miljoen euro in de prijzenpot. De winnaar van het toernooi gaat met bijna 320.000 euro naar huis, de verliezend finalist krijgt zo'n 153.000 euro. Wie in de eerste ronde uitgeschakeld wordt, strijkt nog altijd een dikke 10.000 euro op.

Phil Taylor juicht tijdens de Grand Slam of Darts (2014)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl