Ernstig overgewicht kan worden gezien als handicap bij het werk
NOS Nieuws

Hof: overgewicht kan handicap bij werk zijn

Werknemers met ernstig overgewicht kunnen worden gezien als gehandicapten, heeft het Europees Hof in Luxemburg bepaald. Volgens de rechters kan overgewicht de deelname aan het arbeidsproces hinderen, zeker als iemand door de zwaarlijvigheid langdurige psychische of lichamelijke problemen heeft.

Overgewicht kan daarom als handicap worden gezien, aldus het Hof. Dat heeft gevolgen voor werkgevers, die maatregelen moeten nemen om zwaarlijvige werknemers in hun werk tegemoet te komen. Het is niet van belang of iemand door eigen toedoen zwaarlijvig is geworden.

Een Deense rechtbank had het Europees Hof om advies gevraagd in de zaak van een zwaarlijvige man, die vier jaar geleden zijn baan als begeleider in een kinderdagverblijf verloor. Hij kreeg te horen dat er minder begeleiders nodig waren, maar bij een gesprek kwam ook zijn gewicht ter sprake. De man, die meer dan 160 kilo weegt, voelde zich gediscrimineerd en stapte naar de rechter.

Discriminatie

Volgens Europees recht is zwaarlijvigheid geen reden voor discriminatie. Een handicap is dat wel, en daarom worden gehandicapten daartegen beschermd. De Deense rechtbank moet nu bekijken of de dikke begeleider inderdaad gediscrimineerd is.

Uitspraken van het Europees Hof gelden voor de hele Europese Unie. De Britse Obesitasvereniging is niet blij met het vonnis; voorzitter Almond vreest dat de situatie voor mensen met overgewicht alleen maar verslechtert als ze als gehandicapten worden gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl