NOS Nieuws

Milieuclubs: energiebedrijven negeren akkoord

Vier milieuorganisaties dreigen juridische stappen te ondernemen tegen vier energiebedrijven, omdat die zich niet aan de afspraken uit het Energieakkoord houden.

Het conflict draait om het hout dat gebruikt mag worden om bij te stoken als biomassa in kolencentrales. Dat hout moet volgens de afspraken een fsc-keurmerk hebben, een keurmerk dat garandeert dat het hout uit een bos komt dat duurzaam wordt beheerd. Maar de energiebedrijven zeggen dat dat voorlopig nog niet lukt.

Te weinig 'goed' hout

Nederland is het eerste land ter wereld dat die eis stelt aan biomassa. De energiebedrijven E.ON, Nuon, Essent en GDF Suez zeggen dat er te weinig hout beschikbaar is dat het keurmerk heeft.

De Vereniging Energie-Nederland onderhandelt namens de vier bedrijven. Woordvoerder Sjoerd Marbus: "Het hout komt uit de Verenigde Staten, daar zijn 3 miljoen boseigenaren. Daarvan hebben er maar een paar een fsc-keurmerk. Het duurt jaren voor er genoeg biomassa met het keurmerk is."

Sneller

De energiebedrijven verwachten dat binnen tien jaar geregeld te hebben, maar de milieuorganisaties Greenpeace, Natuur & Milieu, het Wereld Natuur Fonds en Milieudefensie vinden dat dat sneller kan. "Door de vraag te creëren, komt het aanbod er snel achteraan", zegt Joris Wijnhoven, woordvoerder van Greenpeace. "De hoeveelheid biomassa die Nederland wil verstoken is dusdanig groot dat het echt wel invloed heeft op de Amerikaanse markt."

Al eerder werd duidelijk dat de uitvoering van het Energieakkoord niet soepel loopt. Uit een rapport van het Energieonderzoek Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving bleek dat de doelstellingen niet gehaald worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl