Winkelen in de Koopgoot in Rotterdam. We gaan dure aankopen uit de weg.
NOS Nieuws

Consumenten blijven aarzelend en voorzichtig

Het consumentenvertrouwen trekt nog niet erg aan. Het is deze maand wel iets verbeterd, maar de somberaars blijven in de meerderheid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat het vertrouwen nu op min 7. Vorige maand was dat min 8.

"Het gevoel en het vertrouwen van mensen hapert en stottert de laatste maanden mee met de economie", zegt economie-redacteur André Meinema. "De meerderheid van de consumenten vindt niet dat de economie en zijzelf er financieel beter voorstaan. Ze zijn op dit moment ook niet echt bereid om duurdere aankopen te doen."

De staafjes geven het verschil aan in het vertrouwen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder

Consumenten gaven in oktober wel iets meer uit, nadat ze in september de hand op de knip hielden. Ze kochten meer huishoudelijke apparaten, fietsen, meubels en gordijnen. Door de lage brandstofprijzen waren ze veel minder geld kwijt aan de pomp. Aan eten en drinken werd ongeveer net zoveel uitgegeven.

Volgens het CBS geven mensen minder geld uit als er weinig vertrouwen is. Maatschappelijke onrust, internationale spanningen, zorgen over werk en woningmarkt zijn bepalend voor het sentiment en de koopbereidheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl