NOS Nieuws

Poetin: crisis kan nog wel twee jaar duren

Poetin: crisis kan nog jaren duren

President Poetin zegt dat de economische crisis in Rusland nog wel twee jaar kan duren, maar hij is ervan overtuigd dat de economie er weer bovenop komt en dat de roebel weer in waarde gaat stijgen. Dat zei hij bij zijn jaarlijkse grote persconferentie in Moskou.

Dit jaar werd met extra belangstelling uitgekeken naar de persconferentie. De afgelopen weken is de waarde van de roebel, de Russische munt, drastisch gedaald. En economisch staat Rusland er slecht voor. Maar Poetin toonde zich strijdvaardig.

Poetin: Rusland komt er bovenop

Economische crisis

Volgens Poetin wordt de crisis in Rusland veroorzaakt door externe factoren. Dalende olieprijzen en de westerse sancties hebben de Russische economie zwaar onder druk gezet.

De Russische president denkt dat zijn regering en de centrale bank adequate maatregelen hebben genomen, maar dat herstel nog twee jaar op zich laat wachten. De economie zou sneller kunnen herstellen als er een einde komt aan de "externe factoren". Daarmee doelde hij op de dalende olieprijzen en westerse sancties.

Volgens het staatshoofd laat de crisis zien dat er economische hervormingen moeten worden doorgevoerd. Rusland is te veel afhankelijk van olie en gas. Driekwart van de Russische inkomsten komt uit die fossiele brandstoffen. Poetin wil dat Rusland meer investeert in andere economische sectoren.

Oekraïne

Poetin werd echt fel toen het over Oekraïne ging. Hij blijft ontkennen dat Rusland troepen en wapens levert aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Er zijn wel Russen omgekomen in Oost-Oekraïne, maar dat waren volgens Poetin vrijwilligers en onschuldige burgers en geen militairen.

Poetin zegt dat de crisis in het land veroorzaakt wordt door de regering in Kiev. Rusland wil blijven bemiddelen om tot een oplossing te komen. Hij zei dat zijn ambtgenoot Porosjenko naar vrede streeft, maar van "de andere krachten" in Kiev is Poetin niet zeker.

Poetin met tegenover zich meer dan duizend journalisten

Ook vindt Poetin dat Oekraïne één land moet blijven en dat het niet uiteen moet vallen.

Wel stelde de president opnieuw dat de Krim nu van Rusland is. Het Oekraïense schiereiland werd eerder dit jaar geannexeerd. Volgens Poetin hoort de Krim historisch gezien ook 'gewoon' bij Rusland.

De annexatie van de Krim was voor de EU en de VS het startsein om sancties af te kondigen. Toch zei Poetin dat de economische tegenwind "geen straf" is voor de inlijving van de Krim.

Oostwaartse expansie van de NAVO is als een nieuwe Berlijnse Muur.

Vladimir Poetin

Nieuwe Berlijnse Muur

Rusland's relatie met het Westen is sinds het begin van de crisis in Oekraïne op een dieptepunt beland. Volgens Poetin ligt dat aan het beleid van de westerse landen.

Zo vindt hij dat de NAVO een nieuwe Berlijnse Muur aan het bouwen is, door steeds verder richting het oosten uit te breiden. Ruslands beleid ten opzichte van Oekraïne is mede ingegeven door de acties van de NAVO, aldus Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl