NOS Nieuws

Schippers: voortgang in crisisoverleg

Er zit voortgang in de besprekingen over een oplossing van de zorgcrisis, zegt minister Schippers. Ze deed haar uitlatingen na een gesprek op het ministerie van Algemene Zaken. VVD-fractievoorzitter Zijlstra sloot zich bij de uitspraken van Schippers aan.

Ook nu zijn er weer allerlei overleggen geweest of aan de gang, onder andere tussen premier Rutte, vicepremier Asscher en PvdA-leider Samsom op het Torentje. Asscher heeft ook weer gepraat met PvdA-senator Duivesteijn. Hij is een van de drie PvdA-senatoren die tegen de zorgwet van Schippers hebben gestemd. "Wij voelen ons verantwoordelijk om dit op te lossen en zijn dat nu aan het doen", zegt een PvdA-woordvoerder.

Zijlstra verwacht vandaag oplossing

Chaos

Vanmorgen wilde de oppositie in de Tweede Kamer van premier Rutte horen wat er allemaal gaande is tussen VVD en PvdA. SP-leider Roemer: "De chaos regeert, ik wil een verklaring van de minister-president."

PVV-leider Wilders sluit zich daarbij aan: "Ik heb de heer Pechtold ook al twee keer in en uit het Torentje zien lopen. Als Rutte niet kan, dan kan Pechtold die verklaring misschien wel afgeven."

"De crisis duurt nu al twee dagen, er is overal en met iedereen over gecommuniceerd, behalve hier in de Kamer", zegt CDA-leider Buma. Maar zonder de steun van VVD en PvdA komt zo'n debat er niet.

Weinig zin

Ook vanmiddag vroeg een deel van de oppositie weer om een debat met premier Rutte. Kamervoorzitter Van Miltenburg zei dat Rutte eventueel beschikbaar is. Maar VVD en PvdA vinden zo'n debat zinloos als er nog geen oplossing is voor het wegstemmen van de zorgwet van minister Schippers.

De drie oppositiepartijen die het kabinet steunen, D66, ChristenUnie en SGP willen ook pas een debat als er een oplossing is.

Rutte zou vanmiddag naar een EU-top voor regeringsleiders in Brussel gaan, maar blijft dus mogelijk in Nederland. Het CDA wil in een brief van het kabinet horen wie Nederland dan vertegenwoordigt op de EU-top.

Kamer wil verklaring van Rutte over crisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl