Bij het UWV op zoek naar een baan
NOS Nieuws

Werkloosheid blijft steken op 8 procent

De werkloosheid is afgelopen maand nauwelijks veranderd. Al sinds augustus blijft het werkloosheidspercentage steken op 8 procent. Daarvoor daalde de werkloosheid nog.

Er kwamen in november 3000 werklozen bij, in de twee maanden ervoor daalde het aantal werklozen nog met 1000 en 4000. Maar dat waren dus allemaal te kleine verschuivingen om iets te veranderen aan het werkloosheidspercentage. Bovendien zoeken meer mensen naar een baan, terwijl er niet voor al die mensen werk is. Er zijn dus per saldo wel meer mensen aan het werk, maar het werkloosheidspercentage daalt niet.

Lang werkloos

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is er wel veel langdurige werkloosheid. In het derde kwartaal was 45 procent van alle werklozen langer dan een jaar werkloos. Bij de 45-plussers zit 6 op de 10 meer dan een jaar zonder werk. "Dat is vrij hoog", zegt het CBS.

Ontwikkeling van de werkloosheid vanaf 2003

Vergeleken met veel andere EU-landen is de werkloosheid hier laag. Volgens de internationale rekenmethode is de werkloosheid in Nederland 6,5 procent. Het Europese gemiddelde is 10 procent. In Duitsland en Oostenrijk is de werkloosheid met 5 procent het laagst.

In januari stapt het CBS over op de internationale rekenmethode. Het grote verschil met de huidige methode gaat over de vraag wie tot de beroepsbevolking wordt gerekend. Nu gaat het nog om mensen die minstens 12 uur per week (willen) werken. Straks wordt dat iedereen die minstens 1 uur per week werkt of wil werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl