NOS Nieuws

Airbnb gaat toeristenbelasting Amsterdam innen

  • ANP
    Een toerist gaat bij het Rijksmuseum op de foto
  • Airbnb
    De tijdelijke verhuur van woningen via Airbnb in Amsterdam is legaal

Vakantiewoningverhuursite Airbnb gaat in Amsterdam namens de gemeente toeristenbelasting innen bij iedere boeking.

Airbnb is in de hoofdstad zeer populair, zowel onder bewoners die wat willen bijverdienen als onder toeristen. Ongeveer 10.000 woningen en kamers in Amsterdam zijn via Airbnb te huur. Vaak gaat het om appartementen die eigenaren verhuren als ze zelf op vakantie gaan.

5 procent

Voor iedere overnachting in Amsterdam moet 5 procent toeristenbelasting worden betaald. Tot nu toe moesten Airbnb-verhuurders die betaling zelf regelen, maar velen deden dat niet. En voor de gemeente is het moeilijk om hierop te handhaven.

De gemeente en Airbnb hebben nu afgesproken dat Airbnb de belasting gaat heffen. Vanaf 1 februari zal Airbnb bij iedere boeking in Amsterdam 5 procent inhouden en dit geld afdragen aan de gemeente. Wethouder Laurens Ivens van Wonen verwacht komend jaar meer dan een miljoen eraan te verdienen.

Illegale hotels

Het was hotels een doorn in het oog dat zij wel toeristenbelasting betalen en veel Airbnb-verhuurders niet. Veel hotels zeggen last te hebben van de opkomst van Airbnb.

Een onderdeel van de deal is ook dat de gemeente en Airbnb gaan samenwerken om illegale hotels aan te pakken. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als een woning continu en niet incidenteel wordt verhuurd. Particulieren mogen hun woning maximaal 60 dagen per jaar aan toeristen verhuren.

Het is de eerste keer buiten de VS dat er een belastingdeal wordt gesloten tussen Airbnb en een gemeente. Onlangs is Airbnb in thuisbasis San Francisco al begonnen met het innen van toeristenbelasting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl