Premier Rutte bij het verlaten vannacht van het ministerie van Algemene Zaken
NOS Nieuws

Overleg zorgwet vandaag verder

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben nog geen akkoord bereikt over een oplossing voor hun zorgconflict. Maar is er wel voortgang geboekt, zeiden de betrokkenen vannacht na een lange dag onderhandelen. Vandaag gaan de gesprekken verder.

"We hebben de hele dag gezien dat de betrokkenen hebben gewerkt om stap voor stap te komen tot een oplossing van de problemen", zei premier Rutte bij het verlaten van het Torentje. Daar waren kopstukken van de VVD en de PvdA sinds het eind van de avond bijeen, samen met de fractieleiders van de 'constructieve oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP.

Volgens Rutte is er genoeg reden om de gesprekken voort te zetten, "in de verwachting dat die kunnen leiden tot een positieve uitkomst. En we zullen dan moeten bezien of dat ook inderdaad gebeurt."

Hoop

PvdA-leider Samsom, die iets eerder naar buiten kwam, zei ook dat hij mogelijkheden ziet. Over de inhoud van een oplossing liet hij zich niet uit. Dat deed minister Asscher ook niet. "We maken vorderingen en ik heb goede hoop", zei hij.

Minister Dijsselbloem reageerde met een korte mededeling: "Ik verschuil mij achter de fractievoorzitter van de PvdA of achter de premier."

'Iedereen blijft geheimzinnig over mogelijke oplossing'
Pechtold, Slob en Van der Staaij verlaten Torentje

Ik verschuil mij achter de fractievoorzitter van de PvdA of achter de premier.

Minister Dijsselbloem

Ook de fractieleiders van ChristenUnie, SGP en D66 reageerden kort. "Ik begrijp dat er voortgang is en dat het daarom morgen verder gaat", zei D66-leider Pechtold. Hoe een eventuele oplossing er gaat uitzien, kan hij niet inschatten. Arie Slob van de ChristenUnie zag "enig optimisme" bij de coalitiepartijen.

De drie partijen werden aan het einde van de avond kort bijgepraat door de VVD en de PvdA. Ze hebben het kabinet al bij meerdere wetsvoorstellen in de Eerste Kamer gesteund, waaronder bij de zorgwet. De coalitie zelf heeft daar geen meerderheid.

Kerstreces

Politiek redacteur Joost Vullings zegt dat vannacht is gesproken over een algemene maatregel van bestuur waarin de wensen van de PvdA-senatoren worden vastgelegd. "Bij de uitwerking van die maatregel komt heel veel techniek kijken. Ik hoorde ook dat de secretaris-generaal van Volksgezondheid er is. Die maatregel wordt regel voor regel geschreven en dat is zeer ingewikkeld en moeizaam."

Volgens Vullings heeft de VVD formeel geen deadline gesteld aan de PvdA. Hij proeft wel dat ze willen dat er vandaag, de laatste Kamerdag voor het kerstreces, een oplossing komt. "Want let wel, op het moment dat er een oplossing is, is het plan fundamenteel veranderd. Dan gaat er een brief naar de Tweede Kamer en volgt er een debat."

En er staat op de laatste dag voor het kerstreces al heel veel op de agenda. "Als ze eruit willen komen moet er toch ergens halverwege de dag een resultaat zijn, om überhaupt nog dat debat te kunnen houden", zegt Vullings.

We zagen enig optimisme.

CU-leider Slob

Artsenkeuze

De coalitie is in de problemen gekomen doordat de wet van minister Schippers over de beperking van vrije artsenkeuze dinsdag sneuvelde in de Eerste Kamer. Drie senatoren van de PvdA stemden tegen. Ze vrezen dat de macht van de verzekeraars te groot wordt.

Gisteren is de hele dag gezocht naar een politieke oplossing. Eerst deden de regeringspartijen dat in eigen gelederen, later kwamen ze samen.

Beelden van het overleg in het Torentje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl