John Boehner vindt Obama's nieuwe Cuba-politiek een grote vergissing

Republikeinen keuren toenadering Cuba af

Het herstellen van de diplomatieke band tussen de VS en Cuba is volgens de Republikeinen een grote vergissing. John Boehner, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, noemt de veranderingen "de laatste in een serie domme concessies voor dictators".

"De banden met het regime-Castro moeten niet worden herzien, laat staan genormaliseerd, tot het Cubaanse volk vrij is. En geen seconde eerder", zei Boehner.

De Republikeinen vinden het geen goede deal. Obama heeft volgens hen te veel weggegeven. Senator Rubio, een Cubaanse Amerikaan, zegt dat hij alles zal doen om Obama's Cuba-politiek tegen te werken.

Verdeeld

De Cubanen in Amerika reageren verdeeld op het bericht. Volgens een opiniepeiling zijn de Cubaans-Amerikaanse jongeren overwegend voor de nieuwe koers. Een meerderheid van de ouderen is tegen.

VN-chef Ban Ki-moon noemt de toenadering tussen de landen een positieve ontwikkeling. Op een persconferentie vertelde hij dat hij van tevoren was ingelicht over de plannen. Ook de paus is blij met de historische veranderingen.

Goede richting

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, reageert positief op het nieuws. "Dit is een stap in de goede richting. Wij geloven niet dat het opleggen van sancties door de VS tegen welk land dan ook gerechtvaardigd is."

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt de gebeurtenissen van vandaag goede stappen in de richting van de normalisering van betrekkingen tussen beide landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl