NOS Nieuws

VS straft Nederlands bedrijf voor hulp Syrië

Een Nederlands bedrijf heeft de Syrische overheid geholpen om brandstof het land binnen te smokkelen. Dat zegt de Amerikaanse overheid, die het bedrijf en twee eigenaren op een zwarte lijst heeft geplaatst.

Het gaat om het Nederlandse bedrijf Staroil. Volgens de Amerikanen probeert het bedrijf al sinds de zomer van 2013 om verboden goederen Syrië binnen te krijgen. Zo zijn onder meer 1300 vaten met brandstof voor vliegtuigen het land binnengesmokkeld door verzendlabels te vervalsen.

Ook zou Staroil via Turkije en Roemenië ruwe olie het land hebben binnengesmokkeld. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Brutale aanvallen

Wereldwijd zijn er beperkingen opgelegd voor de oliehandel met Syrië.

Ook twee Zwitserse bedrijven zijn door de Amerikanen bestraft. Bankrekeningen in Amerika van die bedrijven en betrokken directeuren zijn bevroren. De bedrijven kunnen ook geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven.

"Zolang het regime van Assad brutale aanvallen uitvoert op zijn eigen mensen zullen we zoveel mogelijk proberen de belangrijke militaire netwerken te verstoren", aldus David Cohen, de Amerikaanse onderminister van Financiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl