Dit bord verschijnt op 1 januari 2016 bij alle Duitse grensovergangen
NOS Nieuws

Duits kabinet akkoord met tolplan

Ondanks nieuwe kritiek uit Brussel is het Duitse kabinet akkoord gegaan met het tolplan. Vanaf 2016 wordt op snelwegen en federale B-wegen tol geheven. Minister Dobrindt van Verkeer zegt dat het plan 500 miljoen euro per jaar oplevert.

Duitsers krijgen de kosten van het vignet vergoed via een lagere wegenbelasting, waardoor per saldo alleen buitenlanders tol betalen.

De kosten van het tolvignet kunnen oplopen tot 130 euro per jaar. Bestuurders van kleine, zuinige auto's betalen minder dan bestuurders van grote auto's. Er komen ook tijdelijke vignetten; die kosten tien euro voor tien dagen of 22 euro voor twee maanden.

Discriminatie

Maandag stuurde de nieuwe eurocommissaris Bulc nog een brief naar Dobrindt, waarin ze grote vraagtekens plaatst bij de juridische haalbaarheid van het plan. Volgens Bulc is het tolplan discriminerend, omdat verschil wordt gemaakt tussen binnen- en buitenlandse weggebruikers. Dobrindt zegt dat Bulc verkeerde conclusies trekt.

Ook vindt de eurocommissaris de tijdelijke vignetten veel te duur. Ze wijst erop dat een jaarvignet voor een kleine auto bijna net zo duur is als een vignet voor twee maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl