Estavana Polman in actie tijdens het EK-duel met Zweden
NOS Sport

Oranje hoopt op Zweden en Polman

Staan de Nederlandse handvrouwen op de drempel van een historische stap op het Europese podium? Of wacht Oranje woensdagavond een EK-duel met Frankrijk waarin niets meer te verdienen valt?

Beide scenario's zijn nog actueel zolang de uitslag van Zweden-Montenegro ongewis is. Beide topploegen, de nummer één en twee in groep 2, treffen elkaar om 15.45 uur in Zagreb. Het resultaat van die wedstrijd is allesbepalend voor de perspectieven voor Nederland, dat een plaats in de halve finales kan vergeten als Zweden en Montenegro op een remise uitkomen.

Bij winst van Zweden, dat als poulewinnaar een halve finale tegen het sterke Noorwegen ontloopt, helpt een zege op Frankrijk de jonge ploeg van bondscoach Henk Groener naar de laatste vier. Dat geldt echter andersom ook voor de Françaises.

Als Montenegro, gisteren met 31-27 de meerdere van Oranje, aan het langste eind trekt, wordt het groepswinnaar en heeft Nederland een (waarschijnlijk) ruime overwinning nodig om alsnog op doelsaldo naar de noodzakelijke tweede plaats te springen.

Rib

Hoe dan ook, in alle bespiegelingen vooraf mag de naam van Estavana Polman niet ontbreken. De topscorer van Oranje trof al 32 keer doel op het EK en prijkt daarmee op de vierde plaats van de toernooiranglijst. De 22-jarige Arnhemse verliet tegen Montenegro echter in de slotfase na wéér een forse aanslag huilend het veld om daar - gehinderd door een pijnlijke rib - niet meer terug te keren.

Aansluitend bezoek aan het ziekenhuis wees uit dat er geen rib gebroken was. Het ongemak was er echter niet minder om. De vraag is dan ook of Polman inzetbaar zal zijn in het mogelijk cruciale duel met Frankrijk. Aan de international zelf zal het niet liggen. Dinsdagavond had ze de laatste groepswedstrijd zeker nog niet uit haar hoofd gezet. Vanmiddag wordt de beslissing genomen.

"Het gaat redelijk nu. Beter dan gisteren", sprak Polman woensdagochtend hoopvolle woorden uit. "Ik heb goed geslapen, met wat slaappillen en pijnstillers. Ik moet afwachten. Ik zeg niet dat het niet kan, maar ook niet dat het wel kan. We moeten even afwachten. Misschien is met een verdoving spelen een optie."

Polman: verdoving misschien een optie

Mentaliteit

De speelster van het Deense Esbjerg liet eerder in het toernooi de ontmoeting met Kroatië schieten wegens problemen met een buikspier, een kwaal waarmee ze de EK-voorbereiding ook al was ingegaan. Bij haar club kampte ze dit najaar enkele weken met een blessure aan de lies.

De wil om te spelen op het EK, zeker nu de halve finales lonken, is echter groot. Polman staat bekend als een speelster die snel herstelt en bovendien: haar mentaliteit is ongeëvenaard. Wordt vervolgd. Vandaag nog.

De wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk is woensdagavond vanaf 20.15 uur live te volgen op nos.nl. Als Nederland derde wordt in de poule, speelt het nog verder om de vijfde en zesde plaats. Bij een nederlaag kunnen de koffers gepakt worden.

Stand groep 2

LANDDUELSPUNTENDOELSALDO
1.Zweden47+19 (129-110)
2.Montenegro46+11 (106-95)
3.NEDERLAND45+ 9 (116-107)
4.Frankrijk45+4 (95-91)
5.Duitsland41-17 (102-119)
6.Slowakije40-26 (84-110)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl