De minister verwacht dat verzekeraars zich aan de afspraken houden
NOS Nieuws

Oplossing pgb al in de maak

Minister Schippers verwacht dat zorgverzekeraars zich aan de afspraken houden over het persoonsgebonden budget (pgb). Ze schrijft dat aan de Tweede Kamer. Nadat de Eerste Kamer gisteren de wijzigingen in de Zorgverzekeringswet had verworpen, vroegen velen zich af wat de gevolgen zouden zijn voor mensen met een pgb.

Schippers benadrukt dat het ministerie van VWS met Zorgverzekeraars Nederland en belangenvereniging Per Saldo afspraken heeft gemaakt over de uitgangspunten en de inhoud van het pgb. Die afspraken werden verankerd in de nu gesneuvelde wet, maar volgens Schippers verhindert de verwerping de uitvoering van de afspraken niet.

"Zorgverzekeraars hebben het al aangeboden in de polis, dus het gaat gewoon door", zegt een woordvoerder van Per Saldo.

Informele zorgtarief

Wel staat het uitstel van het informele zorgtarief van 20 euro op de tocht. Met de verzekeraars was afgesproken dat ze vanaf 1 mei maximaal 20 euro per uur zouden betalen voor niet-professionele zorg. Dan gaat het bijvoorbeeld om iemand die zijn gehandicapte buurvrouw helpt, maar daar geen diploma voor heeft.

De vergoeding staat nu wettelijk niet meer vast en verzekeraars kunnen zelf bepalen hoeveel ze vergoeden. Tot 1 mei zou als overgangsmaatregel het oude tarief gelden, maximaal 63 euro. Het ministerie denkt dat ook zonder wettelijke bepaling die afspraken worden nagekomen.

Terugwerkende kracht

Mogelijk komen de pgb-afspraken alsnog in een nieuwe wet en die zou met terugwerkende kracht kunnen worden ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl