Aleksandr Vinokoerov tijdens de Tour de France van 2014
NOS Wielrennen

Vinokoerov ziet één groot complot

Aleksandr Vinokoerov heeft in een interview met een Kazachse nieuwssite fors uitgehaald naar westerse media. Hij beschuldigt ze ervan willens en wetens zijn ploeg onderuit te willen halen met alle kritiek, die volgens hem voortkomt uit pure jaloezie op het succes van zijn wielerformatie.

Astana dreigde na recente dopinggevallen in de ploeg geen UCI-licentie te krijgen voor de World Tour voor het komende wielerseizoen. Toen op de dag van het besluit de Gazzetta dello Sport uitpakte met een artikel over de klanten van dopingarts Michele Ferrari en daarbij ook de naam Vinokoerov viel, leek de uitslag negatief uit te vallen voor Astana.

Vino trekt van leer

Maar Astana kreeg de licentie toch en waar Vinokoerov er eerst het zwijgen toe deed bij alle beschuldigingen over systematisch dopinggebruik, was hij nu wel bereid tot een reactie: "Al die artikelen over vermeend vals spel, het is pure smaad. Vooral in Italië zijn ze jaloers dat hun beste renner, Vincenzo Nibali, voor ons rijdt en niet voor een Italiaanse ploeg. En dat hij de Ronde van Almaty rijdt en niet de Ronde van Lombardije, dat hij de Giro mijdt en de Tour rijdt."

In de kwestie van de op dopegebruik betrapte broers Valentin en Maksim Iglinski wast Vinokoerov zijn handen in onschuld: "Het gaat hier niet om spullen die per ongeluk in een vitaminepreparaat zaten of een voedingssupplement. Dat betekent dus, dat zij bewust vals hebben gespeeld. Ik heb ze er in elk geval niet toe aangezet. Ik ben in zekere zin schuldig, want ik ben zo naïef geweest ze te vertrouwen. Ze hebben dat vertrouwen geschaad en dat voelt als een dolksteek in mijn rug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl