De EU ziet Hamas als een terroristische organisatie
NOS Nieuws

Rechter: fouten EU bij beoordeling Hamas

Het Gerecht van de Europese Unie heeft Hamas in een zaak tegen de Europese Raad in het gelijk gesteld. De Palestijnse organisatie had geklaagd dat het nog altijd op de terreurlijst van de EU staat en daarom niet bij tegoeden kan. Volgens het Gerecht heeft de Raad procedurele fouten gemaakt.

Na de aanslagen van 11 september besloot de Europese Raad eind 2001 om Hamas op de terreurlijst te plaatsen. Volgens de rechters in Luxemburg heeft de Raad, van de toen nog 15 Europese regeringsleiders, zich bij dat besluit gebaseerd op informatie van het internet en niet op dossiers van de lidstaten. Dat had wel gemoeten, oordeelt het Gerecht.

Drie maanden

De Europese Raad krijgt van de rechters drie maanden de tijd om het besluit beter te onderbouwen, of in beroep te gaan. Als dat niet gebeurt, moet Hamas over drie maanden van de lijst worden gehaald.

Het Gerecht van de Europese Unie is de op een na hoogste rechtbank van Europa, na het Europese Hof. De rechters benadrukken dat ze alleen naar procedurefouten hebben gekeken. "De vraag of Hamas een terroristische organisatie is, blijft in deze onbeantwoord", aldus het Gerecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl