Pakistan voert weer doodstraf voor terroristen in
Een dag na het bloedbad op de school in Peshawar heeft de Pakistaanse premier Nawaz Sharif het verbod op de doodstraf voor terroristen opgeheven. Sharif ondertekende een ministerieel besluit dat een streep zet door het moratorium dat van kracht was.
Sharif zei ook dat de campagne tegen de Taliban en verwante groeperingen wordt voortgezet tot het terrorisme is vernietigd.
De aanval van de Taliban in Peshawar heeft het leven gekost aan 132 leerlingen en tien leraren. Het dodental kan nog oplopen omdat in ziekenhuizen tientallen zwaargewonden nog vechten voor hun leven. Ze hebben kogelwonden in hun borst of hoofd.
Negen zwaarbewapende Talibanstrijders, allen met bomgordels, drongen gisterochtend de school binnen en schoten kinderen doelbewust in het hoofd en in de borst. Sommige leraren werden levend in brand gestoken. Op hun dodelijke missie trokken de aanvallers van klaslokaal naar klaslokaal.
De actie was volgens de Taliban een wraakoefening voor het legeroffensief tegen de Taliban in Noord-Waziristan, dat in juni begonnen was. De Taliban had steeds al gedreigd met represailles. De terreuractie van gisteren maakt duidelijk dat zelfs een verzwakte Taliban nog altijd hard kan toeslaan.
Drone
Toen de terreuractie op de school nog aan de gang was, zijn in het oosten van Pakistan vier Talibanstrijders gedood bij een Amerikaanse aanval met een drone. De gouverneur van de provincie Nangarhar zei dat een vrachtwagen onder vuur werd genomen waarin elf Talibanstrijders zaten. Zeven van hen raakten gewond.
In Pakistan vraagt de bevolking zich af waarom het zo lang heeft geduurd voor speciale commando's van het leger ter plaatse waren om af te rekenen met de terroristen. Veel journalisten waren eerder in Peshawar dan het commandoteam, de 'Service Group'. Het heeft gisteren negen uur geduurd voor de laatste terrorist was uitgeschakeld. Minder goed getrainde militairen waren wel ter plekke om het op te nemen tegen de aanvallers.
On-islamitisch
In de hele wereld is met afschuw op de terreurdaad gereageerd. Zelfs een woordvoerder van de Afghaanse Taliban noemde de aanval "on-islamitisch".
In de nacht en avond na het bloedbad werden de eerste slachtoffers van de terreurdaad al begraven. In Pakistan is drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
Het bloedbad op de school roept herinneringen op aan de terreuraanval door Tsjetsjeense terroristen in de Russische stad Beslan in 2004, toen 186 kinderen op hun school om het leven kwamen.