NOS Nieuws

Pakistan begraaft slachtoffers in diepe rouw

  • AFP
    In heel Pakistan zijn kaarsen aangestoken ter nagedachtenis aan de slachtoffers
  • EPA
    Rouwende Pakistanen voeren een doodskist door de straten van Peshawar
  • EPA
  • EPA
  • EPA
    Rouw op een school in Pakistan

Je ziet kinderen liggen in open kisten. Ze zijn in doeken gewikkeld, sommigen dragen nog hun schooluniform.

Correspondent Joeri Boom

In Pakistan worden in diepe rouw de slachtoffers begraven van de aanslag op een school in Peshawar. Er zijn drie dagen van nationale rouw voor de aanslag van Talibanstrijders, waarbij 141 mensen werden gedood, onder wie 132 kinderen. Het land is volgens correspondent Joeri Boom in diepe shock. "Nu we een dag verder zijn dringt nog meer door wat er is gebeurd."

In heel het land zijn afgelopen nacht kaarsen aangestoken en nachtwakes gehouden. De eerste slachtoffers werden begraven toen het donker werd. Mensen verzamelden zich om de kisten, die bedekt waren met bloemen. Anderen wachtten bij ziekenhuizen op nieuws.

Er zijn nog zeker 125 gewonden. "Kinderen vechten voor hun leven. De meesten hebben wonden in hun borststreek en op hun hoofd. Daar kun je aan zien dat de terroristen zeer gericht waren hun slachtoffers te doden."

De actie van gisteren is de bloedigste aanslag ooit van de Pakistaanse Taliban, de TTP.

Opmerkelijk is dat de Pakistaanse Taliban de aanslag lijken te verdedigen, zegt Boom. "Ze zeggen dat het hun om de oudste kinderen was te doen. Ook zeggen ze dat ze waren gedwongen om dit te doen, want 'omgekeerd gebeurt dit ook met onze families'."

Maar de terreurorganisatie is niet eensgezind, blijkt volgens Boom uit een tweet van de Afghaanse Taliban. "Daarin worden condoleances uitgesproken. Ook wordt gezegd dat de actie on-islamitisch is."

Bomvesten

In Pakistan klinkt de roep om harder in te grijpen tegen de Taliban. Volgens een legerwoordvoerder zijn de strijdkrachten al begonnen met de tegenaanval. Ze hebben al zeker tien luchtaanvallen uitgevoerd tegen Talibanstrijders in de westelijke Khyberregio.

De aanslag van gisteren werd gepleegd door zeven Talibanleden met bomvesten. Zij drongen het schoolterrein binnen en trokken van lokaal naar lokaal, waar ze de leerlingen en negen personeelsleden doodschoten. De aanval op de school, waarop veel kinderen van militairen zaten, duurde acht uur. Het was volgens de Taliban een wraakactie tegen het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl