NOS Nieuws

Garanties voor bedrijven die kampen met boycot

Ondernemers in de groente- en fruitsector die last hebben van de Russische handelsboycot, kunnen vanaf volgend jaar een beroep doen op een garantieregeling van de overheid. Daardoor kunnen zij geld blijven lenen, ook als het minder goed gaat met de zaken.

De overheid stelt 75 tot 100 miljoen euro voor de regeling beschikbaar en de banken zullen steeds de helft van het risico voor hun rekening nemen. "Dit leidt tot de mogelijkheid om garantstellingen af te geven voor 200 miljoen krediet voor werkkapitaal", zegt staatssecretaris Dijksma.

"Met deze regeling steunen we ondernemers met in de kern gezonde bedrijven, zodat zij een moeilijke fase kunnen overbruggen. Zo kunnen banen en economische activiteiten voor Nederland behouden blijven."

Arbeidstijdverkorting

Volgens voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland staat de agrarische markt onder druk door de Russische boycot, die in augustus werd afgekondigd. Maar de crisis is niet zo groot als een paar maanden geleden werd gevreesd.

Toch komt de garantieregeling volgens Maat goed van pas, omdat bedrijven daardoor "wat meer lucht krijgen en iets meer tijd krijgen om hun producten af te zetten".

De garantiestelling is onderdeel van een pakket maatregelen dat direct na het uitroepen van de boycot werd afgekondigd. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook arbeidstijdverkorting aanvragen voor werknemers waar tijdelijk minder werk voor is. In totaal hebben 24 bedrijven een beroep op deze regeling gedaan. Ongeveer 125 werknemers hebben werktijdverkorting gekregen.

Van fiscale maatregelen, zoals de aanpassing van een voorlopige belastingaanslag of verzoeken om uitstel van betaling, is volgens het ministerie van Economische Zaken "vooralsnog zeer beperkt aanspraak gemaakt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl