NOS Nieuws

'Financiële crisis Rusland ligt op de loer'

Russische roebel in vrije val

"Als de waarde van de roebel niet snel stijgt, kan er een financiële crisis ontstaan in Rusland", zegt Maarten van der Molen, landenrisico-analist bij de Rabobank.

"Russen die een schuld in dollars of euro's hebben, moeten nu twee keer zo veel betalen om deze af te kunnen lossen als een half jaar geleden. Veel bedrijven en huishoudens kunnen dat niet opbrengen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Olieprijs

De Russische roebel wordt de laatste dagen, mede door de lage olieprijs, steeds minder waard. De Russische centrale bank probeerde dit gisteravond te ondervangen door de rente flink te verhogen. Maar dit leidde tot het tegenovergestelde effect, zegt Van der Molen.

"De bank hoopte dat de Russen door de renteverhoging minder geld zouden gaan lenen om bijvoorbeeld buitenlandse goederen te kopen. De dalende vraag naar dollars en euro's had moeten leiden tot een waardestijging van de roebel."

"Maar door de rente zo fors te verhogen, heeft de centrale bank juist minder vertrouwen gekweekt. En dus zakte de roebel nog verder weg. De centrale bank heeft gegokt en verloren."

Problemen

De valutacrisis is volgens Van der Molen een feit en dat kan op termijn leiden tot een financiële crisis. Of het zover komt, moet de komende weken blijken.

"Als de roebel zo laag blijft als nu, komen veel Russische bedrijven en financiële instellingen in de problemen. Zoals het er nu uitziet, gaat het wel die kant op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl