Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol wilde liefst geen uitstel tot vannacht, zoals de PvdA voorstelde.
NOS Nieuws

Gesteggel PvdA-senatoren over vrije artsenkeuze

De PvdA in de Eerste Kamer heeft op het laatste moment nog vragen aan minister Schippers over het beperken van de vrije keuze van patiënten voor een arts of andere medisch behandelaar.

Volgens fractievoorzitter Barth gaat het om technische vragen die de PvdA nog heeft om een juiste stemverklaring af te geven. Maar in de wandelgangen van de Eerste Kamer klinkt het dat het, zo op het laatste moment, nooit meer kan gaan om techniek, maar dat er waarschijnlijk politieke redenen achter zitten.

Opheldering

Fractievoorzitter Van Boxtel van D66 vroeg om opheldering, maar Barth wilde geen toelichting geven. Zij wilde niet meer zeggen dan dat ze wacht op informatie van minister Schippers en tot die tijd niet wil stemmen. De stemming zou dan desnoods om middernacht moeten plaatsvinden, zei Barth.

Kamervoorzitter Broekers-Knol wees op SGP-senator Holdijk. Die is ernstig ziek, en is speciaal voor deze stemming naar Den Haag gekomen. Holdijk ging ermee akkoord dat de stemming werd uitgesteld tot 15.30 uur vanmiddag.

Minister Schippers is om 15.00 uur aangekomen in de Eerste Kamer. Zij is met twee PvdA-collega's uit het kabinet, minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn, naar de fractiekamer van de PvdA gegaan voor overleg.

Duurder

Het voorstel van Schippers bepaalt dat zorgverzekerden niet in alle gevallen hun eigen arts mogen kiezen. Zij moeten dan naar een behandelaar waar hun zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

Door deze afspraken kunnen zorgverzekeraars geld besparen en kan de zorgpremie omlaag. Er blijven wel zorgverzekeringen bestaan met vrije keus, maar die zullen duurder uitpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl