De koers van de Russische roebel maakt een vrije val door
NOS NieuwsAangepast

Beurzen, olie en roebel verder onderuit

De financiële markten blijven onder druk staan. De Europese aandelenbeurzen zakten na kortstondige hogere openingen toch weer weg en schieten van winst naar verlies. De olieprijs is lager dan 60 dollar. En ondanks de forse renteverhoging door de Russische centrale bank zakt de roebel weer weg en is in een vrije val geraakt.

De AEX zakte na een wisselend winst en verlies in de ochtend na de middag weg en noteerde aan het begin van de middag 390 punten, een verlies van bijna 1,5 procent. Daarmee staat de Amsterdamse handel op hetzelfde niveau als halverwege oktober. De AEX begon dit jaar op 401 punten en heeft dit jaar dus nul rendement opgeleverd.

De olieprijs is vanmorgen verder gedaald. Voor Brent-olie wordt nu 59 dollar betaald, voor de Amerikaanse WTI-olie zelfs 54 dollar. De olieprijs is in een half jaar tijd bijna gehalveerd.

Paardenmiddel

Gisteravond verhoogde de Russische centrale bank in een klap de rente met 6,5 procent naar 17 procent. Deze renteschok moet de waardedaling van de roebel stoppen. Maar de val van de roebel lijkt niet te stuiten en is vanmorgen weer 10 procent minder waard geworden. Voor een dollar krijg je nu 77 roebel. Een maand geleden was dat nog 47 roebel.

"Het paardenmiddel heeft amper een nachtje gewerkt", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "Doorgaans verrast een centrale bank financiële markten met steunaankopen en renteverhogingen om duidelijk te maken dat de centrale bank de munt schraagt. Maar gezien de penibele Russische economie maakt het nauwelijks indruk. De renteverhoging is niet geloofwaardig en niet effectief."

Rente

De rente op Russische staatsobligaties staat ook onder druk. Voor een 10-jaarslening moet de Russische overheid al 15,2 procent rente neertellen. De Russische schatkist is daarmee bijvoorbeeld meer dan twintig keer duurder uit dan de Nederlandse Staat.

Zelfs Griekenland leent met 9 procent een stuk goedkoper dan de Russen. Een vuistregel is dat rente boven de 7 procent onhoudbaar en onbetaalbaar is.

De belangrijkste reden voor de dalende rente op de obligatiemarkten is de malaise en risico's op de beurzen. Beleggers en investeerders zoeken een veilige plek. Daardoor neemt de vraag toe waardoor de koers wel stijgt maar de rente, de prijs van het geld, daalt.

De Nederlandse rente op een staatslening met een looptijd van tien jaar is inmiddels gedaald naar 0,74 procent. Vijf jaar geleden bedroeg de rente nog zo'n 4 procent.

Op de valutamarkten werd de roebel korte tijd meer waard, maar daalde daarna weer. Voor een dollar moet je nu al meer dan 65 roebel neertellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl