NOS Nieuws

Sydney rouwt om gijzeldrama

  • Fatima Bonebakker / NOS
    Op Martin Place worden steeds meer bloemen gelegd
  • AFP
    Vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap in Sydney leggen bloemen bij het Lindt Café
  • Renie Marshall / NOS
    Mensen tekenen het condoleanceregister
  • Fatima Bonebakker / NOS
    Aan lange tafels tekenen Australiërs het condoleanceregister

Inwoners van Sydney rouwen om de slachtoffers van de urenlange gijzeling in het centrum van de stad. Meer dan zestien uur hield de gewapende gijzelnemer bezoekers en werknemers van koffiebar Lindt Café vast, tot de politie de aanval opende. Twee gijzelaars en de dader kwamen om.

De dag na het drama leggen veel mensen bloemen op Martin Place, het centrale plein waar het café gevestigd is. Het is normaal gesproken een druk verkeerspunt, nu is de straat afgezet met politielint. Veel mensen komen langs om bloemen te leggen en steun te betuigen aan de slachtoffers. Er zijn lange tafels neergezet waar iedereen het condoleanceregister kan tekenen.

Mensen tekenen het condoleanceregister

In een kathedraal in Sydney woonden honderden mensen dinsdag een kerkdienst bij ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De kathedraal ligt vlak bij het café.

Ook premier Abbott heeft zijn steun betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers, de 34-jarige bedrijfsleider van het café en een 38-jarige advocate. "Het is een verschrikkelijke en onbeschrijflijke gebeurtenis", zei hij op een persconferentie. "Het herinnert ons eraan dat ook een veilig land als het onze kwetsbaar is voor politiek gemotiveerd geweld." Abbott heeft samen met zijn vrouw bloemen gelegd op de plek van de gijzeling in Sydney. Ook tekenden ze het condoleanceregister.

Het Zwitserse bedrijf Lindt, eigenaar van het Lindt Café, heeft op Facebook gereageerd op het incident. "We zijn kapot van wat er is gebeurd. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers die deze verschrikking hebben moeten doorstaan. We willen graag stilstaan bij hun dapperheid en moed."

De dader was de 50-jarige Iraanse vluchteling Man Haron Monis. De Australische politie heeft nog geen details naar buiten gebracht over wat er zich nu precies heeft afgespeeld in het café tijdens de bevrijding van de gijzelaars.

Tijdens de kerkdienst in Sydney werd wel verwezen naar berichten over het mannelijke slachtoffer. De man zou hebben geprobeerd het wapen van de dader te grijpen, maar hij werd daarbij zelf geraakt. De 38-jarige vrouw zou een zwangere vriendin tegen de kogels hebben willen beschermen, zo werd de aanwezigen tijdens de mis verteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl