NOS NieuwsAangepast

Ook Nederland gewaarschuwd voor Wikileaks

De Verenigde Staten hebben zes bevriende landen gewaarschuwd voor documenten die de komende dagen verschijnen op de klokkenluiderssite Wikileaks. Dat meldt Wikileaks op zijn twitterfeed. Het gaat om Groot-Brittannië, Noorwegen, Israël, Australië, Denemarken en Canada.

Hoewel Nederland niet in dit rijtje wordt genoemd, heeft het kabinet-Rutte ook een waarschuwing gekregen, zegt minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Het gaat naar zijn zeggen om "een algemene waarschuwing". "Het is gissen, maar het kan zijn er namen van Nederlandse politici of ambtenaren worden genoemd. We zijn daar alert op." Bij de vorige grote Wikileaks-publicatie is Nederland vooraf ook door de VS benaderd.

De documenten waarvoor nu wordt gewaarschuwd zouden onder meer informatie bevatten over corrupte Russische politici en Turkse steun aan al-Qaida in Irak. Bovendien zou ook blijken dat de VS de Koerdische afscheidingsbeweging PKK heeft gesteund, aldus The Washington Post.

Volgens de Britse zender Sky News verschijnen er 2,7 miljoen vertrouwelijke berichten tussen de Amerikaanse regering en Amerikaanse ambassades online. Sky zegt dat er ook e-mails tussen zitten, waarin grappen worden gemaakt over andere wereldleiders. Genoemd worden onder anderen de Russische president Poetin, de Afghaanse president Karzai en de Pakistaanse president Zardari.

Irak en Afghanistan

Volgens Wikileaks zelf verschijnen er de komende dagen zeven keer zo veel documenten online dan de 400.000 die de klokkenluiderssite in oktober onthulde over Irak. In juli werden al ruim 70.000 stukken over de oorlog in Afghanistan naar buiten gebracht.

De VS waarschuwde eerder deze week al voor de publicatie. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de documenten mensen in gevaar zouden kunnen brengen en de internationale relaties van de VS zouden kunnen schaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl