NOS NieuwsAangepast

Rechter verbiedt Vogelaarheffing

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting moet zo'n 150 miljoen euro terugbetalen aan woningcorporaties. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. Het geld is geïnd via de zogenoemde Vogelaarheffing, die in 2008 is ingevoerd door oud-minister van Wonen en Wijken Ella Vogelaar.

De heffing houdt in dat alle corporaties in het land een bijdrage moeten betalen, die ten goede komt aan de corporaties in achterstandswijken. In totaal gaat het om 75 miljoen euro per jaar.

78 woningcorporaties hebben meebetaald aan het fonds, maar veel van hen vonden de heffing onrechtvaardig en stapten daarom naar de rechter.

'Ongeoorloofde staatssteun'

De heffing is volgens de rechtbank in Utrecht ongeoorloofde staatssteun. Bovendien werd de heffing in 2008 zo laat opgelegd, dat de corporaties er geen rekening mee hadden kunnen houden.

De rechter heeft nu uitspraak gedaan over 2008 en 2009. Ook dit jaar is een heffing van 75 miljoen euro opgelegd, maar daar tegen is nog geen bezwaar gemaakt. Het huidige kabinet gaat de Vogelaarheffing afschaffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl