Het vliegveld van Brussel waar het Algerijnse vliegtuig aan de ketting werd gelegd
NOS Nieuws

Diplomatiek relletje om bedrijf uit Weert

Algerije heeft zijn ambassadeurs in Nederland en België teruggeroepen, omdat een vliegtuig van Air Algéria in Brussel aan de ketting is gelegd. Het verzoek daartoe kwam van een Nederlands bedrijf.

De Nederlandse en Belgische ambassadeurs in Algerije zijn door de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen.

Schrootwaarde

Het Nederlandse bedrijf, K'Air uit Weert, ligt al jaren met Air Algérie overhoop. Dat is het gevolg van een contract dat de bedrijven in 2008 met elkaar sloten. De Algerijnse luchtvaartmaatschappij verkocht K'Air 27 gebruikte vliegtuigen. Het grootste deel was bestemd voor de sloop, vier zouden er worden doorverkocht.

De ruzie ontstond volgens K'Air-directeur Abdelhamid Kerboua toen de Algerijnen tegen de afspraken in niet met de onderhoudspapieren op de proppen kwamen. Zonder die papieren zijn de vliegtuigen alleen hun schrootwaarde waard. Kerboua vermoedt dat de Algerijnen de papieren kwijt zijn.

Toen de Algerijnen na herhaaldelijk aandringen nog niet met de papieren kwamen aanzetten, eiste hij de aanbetalingssom van 1,6 miljoen euro terug.

Beslag

De Algerijnen weigerden te betalen en K'Air legde de kwestie in 2011 voor aan de Internationale Arbitragecommissie ICC in Parijs. Die stelde K'Air op 31 maart van dit jaar in het gelijk.

Ook na deze uitspraak wilde Air Algérie niet betalen. Kerboua besloot daarom beslag te leggen op een vliegtuig en schakelde de Belgische rechter in, omdat Air Algérie op Brussel vliegt.

Vrijdag werd daar een Boeing 737-800 van Air Algérie aan de ketting gelegd. Kerboua wil dat toestel verkopen als Algerije niet alsnog over de brug komt.

Proces

Dat laatste zit er niet in. Air Algérie is in Algerije een procedure begonnen om het koopcontract uit 2008 nietig te laten verklaren. De zaak komt woensdag voor de rechter.

Kerboua zal daar niet bij zijn. Hij heeft geen enkel vertrouwen in een voor hem goede afloop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl