Man Haron Monis
NOS Nieuws

Gijzelnemer Sydney is Iraanse vluchteling

De man die urenlang tussen de vijftien en dertig mensen gegijzeld hield in een café in Sydney is de 49-jarige Man Haron Monis, een Iraanse vluchteling.

De man is een bekende van de politie; hij wordt verdacht van een reeks aanrandingen. Ook is hij veroordeeld voor het sturen van haatbrieven aan nabestaanden van Australische militairen die bij internationale operaties sneuvelden. De man had zichzelf de Arabische eretitel sjeik gegeven.

Hij vluchtte in 1996 van Iran naar Australië. Daar veranderde hij zijn naam van Manteghi Bourjerdi in Man Haron Monis en begon hij zich sjeik te noemen.

Aanranding

Monis werd bekend in Australië door de haatbrieven die schreef naar families van overleden militairen. Daarmee protesteerde hij tegen de aanwezigheid van Australische troepen in Afghanistan. Volgens Australische media schreef hij een weduwe dat haar overleden man een kindermoordenaar was. Monis werd voor zijn brieven veroordeeld en kreeg een taakstraf van 300 uur.

Afgelopen jaar werd Monis ook beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw. Zij werd in een trappenhuis van een appartementencomplex neergestoken en in brand gestoken. Monis werd op borgtocht vrijgelaten omdat de zaak volgens de rechter erg zwak was.

Dit jaar werd de man ook aangeklaagd voor tientallen zedenmisdrijven die hij zou hebben gepleegd tijdens zijn werk als spiritueel heler. In februari moest hij voor deze vergrijpen voorkomen. In die zaak is nog geen uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl