Franse taxichauffeurs blokkeerden uit protest tegen UberPOP de rondweg van Parijs
NOS Nieuws

'UberPOP Frankrijk verboden vanaf 2015'

In Frankrijk is UberPOP vanaf 1 januari verboden. Dat heeft een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd tegen Franse media.

Op 1 januari gaat in Frankrijk een eerder aangenomen taxiwet in, die UberPOP volgens het ministerie illegaal maakt.

Het ministerie stelt dat mensen die van de taxi's van UberPOP gebruikmaken niet verzekerd zijn, omdat ze tegen betaling meerijden met niet-professionele chauffeurs. "Dus het is niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk voor mensen die er gebruik van maken", aldus de woordvoerder.

Een Franse rechter bepaalde eerder op basis van de huidige wet dat UberPOP niet verboden kan worden. Wel kreeg Uber een boete van 100.000 euro wegens frauduleus handelen. Uber ging daartegen in beroep. Het bedrijf mocht doorgaan tot er een nieuwe uitspraak ligt van de rechter.

Vanmorgen blokkeerden honderden taxi's de rondweg van Parijs uit protest tegen UberPOP. Volgens Binnenlandse Zaken komt de nieuwe taxiwet tegemoet aan de bezwaren van de chauffeurs.

Dus het is niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk voor mensen die er gebruik van maken.

Woordvoerder Franse ministerie van Buitenlandse Zaken

Gewone taxichauffeurs waren het niet eens met de uitspraak van de rechter; zij wilden dat de dienst per direct verboden werd. Vandaar de blokkade.

Nieuwe wet

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de taxibranche met de nieuwe wet beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Iemand die de wet overtreedt, kan een boete verwachten die kan oplopen tot 300.000 euro en een gevangenisstraf van twee jaar.

De actie van de taxichauffeurs leidde vanmorgen tot een file van honderden kilometers op de rondweg van Parijs. Volgens Franse media is die file inmiddels opgelost.

Honderden kilometers file rond Parijs door blokkade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl