Johan Cruijff arriveert bij de Galgenwaard voor het KNVB-congres
NOS Voetbal

Cruijff al vroeg cryptisch in Utrecht

Johan Cruijff wil graag een bijdrage leveren om het Nederlands voetbal te verbeteren. Daarom meldde de legendarische nummer 14 zich maandag in de Galgenwaard voor het congres van de KNVB. "We staan niet meer aan de top, daarom zijn we hier", zei hij.

Cruijff wilde niet uitgebreid vertellen op welke punten hij gaat hameren. "Maar je voetbalt met je hoofd en loopt op je benen", stelde hij.

"Bij balverlies moet iedereen dus goed opgesteld staan. Daarnaast mis ik nog wel eens de wil om een wedstrijd te killen. Ja, dat heeft allemaal met opleiden te maken. Opleiden is het aller- en allerbelangrijkste."

Het voetbalcongres begon om 14.00 uur. Behalve Cruijff waren ook bondscoach Guus Hiddink, Clarence Seedorf en Mark van Bommel vroeg aanwezig in de Galgenwaard.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het betaalde voetbal komen zo veel experts bijeen om over de toekomst van de grootste sport in ons land te praten. Alle trainers, technisch directeuren, hoofden jeugdopleiding en algemeen directeuren van Nederlandse profclubs mogen meepraten in Utrecht.

Sommige coryfeeën sloegen een uitnodiging af. Wim Jansen, Willem van Hanegem en Bert van Marwijk discussiëren liever in kleine kring. Ook Louis van Gaal (te druk) en Ruud Gullit ("ik mag maar twee vragen stellen") komen niet.

Van Geel, Gerbrands en De Haan zijn er wel

Feyenoord-directeur Martin van Geel is wel aanwezig. "Ik ga er blanco in en ben heel benieuwd of we echt nieuwe dingen gaan horen", zegt Van Geel. "Het heeft vooral te maken met budget, dat ligt in het buitenland tien keer hoger dan in Nederland. Vroeger was dat slechts het twee- of drievoudige. Incidenteel kunnen we nog wel eens van een absolute topclub winnen, maar structureel gaat dat lastig worden. Misschien moet je je daar bij neerleggen."

PSV-directeur Toon Gerbrands is het daar niet mee eens. "AZ is een mooi voorbeeld. In de periode dat ik daar directeur was haalden we vier keer de kwartfinales van de Europa League en werden we een keer landskampioen. Gezien ons budget zou dat niet kunnen. Het probleem is dat de voetbalsport bijna niks deelt. Daar wil ik op dit congres voor pleiten: ga eens alles delen met elkaar."

Foppe de Haan, voormalig bondscoach van Jong Oranje en jarenlang trainer van sc Heerenveen, heeft zich ook gemeld in Utrecht om mee te praten. "We hebben wel een achterstand opgelopen de laatste jaren", volgens de Haan. "Onze jonge jongens vliegen heel snel weg en dat heeft invloed op het totale voetbal. Bovendien hebben we altijd een slechte beloftencompetitie gehad. Er is te weinig aandacht voor de jongens die net onder de top zitten. Die komen er vaak later nog wel, maar de begeleiding van die spelers kan beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl