Raketten van het Russische Tactical Missiles Corporation
NOS Nieuws

Wapenindustrie krimpt, maar Russen slaan in

De honderd grootste wapenbedrijven ter wereld hebben in 2013 minder wapens verkocht dan het jaar ervoor. De omzet daalde met 2 procent.

Dat blijkt uit het rapport van Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). De bedrijven verkochten samen voor ruim 323 miljard euro aan wapens.

Het is het derde jaar op rij dat de omzet daalt, mede doordat investeringen van de Amerikaanse overheid terugliepen.

Rusland

Grote uitzondering zijn de Russische wapenbedrijven. Die verkochten gemiddeld 20 procent meer. Het is voor het tweede jaar op rij dat de omzet daar stijgt.

De opmerkelijke stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de investeringen van de Russische overheid

onderzoeker SIPRI

"De opmerkelijke stijging van de omzet van Russische wapenbedrijven in 2012 en 2013 zijn voor een groot deel toe te schrijven aan de investeringen van de Russische overheid", zegt onderzoeker Siemon Wezeman. "Met deze investeringen wil Rusland zijn wapenindustrie op peil brengen met die van de Verenigde Staten en van West-Europa."

Het Russische bedrijf Tactical Missiles Corporation kende een omzetgroei van 118 procent. Toch hoort dat bedrijf nog lang niet bij de tien grootste wapenproducenten ter wereld. In die top-10 staan alleen Amerikaanse en Europese bedrijven. Het grootste Russische bedrijf is Almaz-Antey en dat staat op de dertiende plaats.

Top 10 wapenbedrijven

Bedrijfwapenomzet 2013 (in miljarden euro's)
1.Lockheed Martin (USA)28,6
2.Boeing (USA)24,7
3.BAE Systems (UK)21,6
4.Raytheon (USA)17,7
5.Northrop Grumman (USA)16,3
6.General Dynamics (USA)15
7.EADS (Europees)12,7
8.United Technologies (USA)9,6
9.Finmeccanica (Italy)8,5
10.Thales (France)8,3

De macht van de grote wapenfabrikanten in de VS en Europa is langzaam aan het afbrokkelen, zeggen de onderzoekers. De wapenfabrikanten die nu aan het groeien zijn, bevinden zich steeds vaker in Brazilië, India, Zuid-Korea, Singapore en Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl