Het metrostation op de Meir is dicht
NOS Nieuws

'Wij vinden dat de vakbonden veel te ver gaan'

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Dikke rookwolken walmen over de Scheldelaan in Antwerpen, waar de regen met bakken uit de hemel op het asfalt kletst. Natgeregende vakbondsvlaggen aan de lantaarnpalen. Brandende autobanden en pallets liggen op de middenberm. Met een dik lint is de toegangsweg naar de haventerreinen afgezet. Bij de blokkade staan de stakers in hun groene en rode hesjes.

Slechts één vrachtwagen komt de afrit af en moet meteen omdraaien, want niemand komt erdoor. "De nachtploegen die nu aan het werk zijn, kunnen zo vertrekken. Maar de bussen die normaliter de nieuwe ploegen brengen , moeten hier omdraaien", zegt één van de vakbondsmensen.

En dus kunnen medewerkers van BASF, dat elders op het haventerrein is gevestigd, niet aan het werk. De bussen die komen aanrijden, zijn dan ook bijna leeg. Want iedereen weet dat het land grotendeels tot stilstand komt vandaag. Geen stadsbussen en trams, de scholen dicht en ook het vlieg- en treinverkeer ligt goeddeels stil.

Het grootste protest komt van de socialistische vakbond en wij vermoeden een politiek motief.

Peter Aerts, directeur van één van de grootste werkgeversorganisaties in het midden- en kleinbedrijf

Op de Meir, hartje stad, gaan de lampen in de winkels aan. Studenten van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond van Antwerpen delen gratis koffiebroodjes uit aan hen die wel willen gaan werken. Een politiek statement. "Wij vinden dat de vakbonden veel te ver gaan en dat mensen die wel willen werken door al die blokkades verplicht worden om onderdeel van de staking te worden". zegt de voorzitter.

"Het grootste protest komt van de socialistische vakbond en wij vermoeden een politiek motief. De socialisten zitten nu voor het eerst niet in de regering en dat speelt natuurlijk ook mee", zegt Peter Aerts, directeur van één van de grootste werkgeversorganisaties in het midden- en kleinbedrijf.

"De vakbonden hebben de neiging om de zaken simpeler voor te stellen dan ze werkelijk zijn. Als we de economie op peil willen houden, zijn er maatregelen nodig en moeten we langer doorwerken." Aerts doelt op het betrekkelijk kleine aantal 50-plussers dat nog werkt. "En met de vergrijzing maakt dat de pensioenen onbetaalbaar."

We moeten toch begrijpen dat er langer gewerkt moet worden om de economie gezond te houden.

Voorbijganger die het niet eens is met de staking

Er komen berichten door van meer blokkades. Een vestiging van de Makro kan niet open omdat de toegangsweg tot het industrieterrein is geblokkeerd. Op de Meir, de belangrijkste winkelstraat van Antwerpen, is het hek van de metro dicht.

Een dame die net een koffiekoek van de studenten heeft gekregen, is het ook niet eens met de stakingen. "We moeten toch begrijpen dat net zoals in de landen om ons heen er langer gewerkt moet worden om de economie gezond te houden. Dat is nu eenmaal zo." Ze heeft een vrije dag van de school waar ze werkt, omdat veel collega's wel solidair zijn met de acties.

Een verkeersinfarct blijft uit deze ochtend; het is gemakkelijk om door Antwerpen te rijden. De mensen nemen een extra verlofdag op of werken thuis. "Er zijn er die daarmee hun kerstvakantiedagen verspelen", zegt Peter Aerts van de werkgeversorganisatie.

Stadsfiets

Volgens de stakers staat bijna iedereen achter de staking omdat de regering met te rigoureuze maatregelen komt, maar op straat lijkt dat beeld toch wat genuanceerder te liggen.

En wie wel naar het werk wil maar geen bus of tram kan pakken, heeft een alternatief waar deze ochtend gretig gebruik van wordt gemaakt: de stadsfiets die op elke hoek van de straat te vinden is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl