Leerlingen van een vmbo-school
NOS Nieuws

Bedrijven krijgen rol in vmbo-onderwijs

Het vmbo wordt vernieuwd. Leerlingen moeten een keuze maken uit tien profielen, aangevuld met beroepsgerichte keuzevakken. Bij de invulling van die vakken krijgt het regionale bedrijfsleven een belangrijke rol. Dat schrijft staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer.

"Praktijkvakken gaan beter aansluiten op de regionale arbeidsmarkt en leerlingen krijgen meer ruimte vakken te kiezen die hun interesses en talenten prikkelen en uitdagen", aldus Dekker. "Het vmbo krijgt zo het nieuwe elan dat het verdient."

Nu kunnen scholieren nog kiezen uit vier sectoren (zorg/welzijn, economie, techniek en landbouw), waarbinnen ze dan een specialisatie kiezen. Volgens de staatssecretaris zijn de vakken in het vmbo sinds de introductie vijftien jaar geleden nauwelijks aangepast, terwijl het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven zich wel hebben ontwikkeld.

Dalende leerlingenaantallen

Steeds meer scholen hebben moeite alle opleidingsrichtingen aan te bieden, door dalende leerlingenaantallen. Dekker wil daarom dat een school niet langer zelf alle vakken blijft aanbieden, maar samenwerking zoekt met andere scholen.

Ook komt er meer aandacht voor de overgang van het vmbo naar het mbo. Nu vallen nog veel leerlingen uit als ze die keuze maken. Om de docenten bij te scholen in de nieuwe vakken en profielen trekt Dekker 5,5 miljoen euro uit.

De nieuwe opzet van het vmbo moet in het schooljaar 2016/2017 in gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl