De tafel van Studio Voetbal met vlnr. Mossou, Van Marwijk, Van Gelder, Mulder en Gullit
NOS Voetbal

Moet Nederland zich spiegelen aan FC Basel?

De frisheid bij Ajax, de gemakzucht van FC Twente en de handelsgeest van FC Basel als voorbeeld voor de Nederlandse topclubs. Er viel zondagavond in Studio Voetbal weer genoeg te bespreken over de voorbije voetbalweek.

Bert van Marwijk, samen met Ruud Gullit, Sjoerd Mossou en Jan Mulder te gast aan tafel bij Jack van Gelder, ergerde zich in deze eredivisiespeelronde aan de gemakzucht waarmee de spelers kansen om zeep hielpen.

De oud-bondscoach doelde onder anderen op FC Twente-aanvaller Torgeir Børven, die verzuimde zijn team aan een snelle voorsprong te helpen in de topper tegen PSV. Ook FC Utrecht miste in de beginfase tegen Ajax een aantal uitstekende mogelijkheden.

Kans moet goal zijn

"In Nederland worden spitsen opgeleid met het idee: je krijgt nog wel een kans. Dat is in het buitenland wel anders. Daar móét elke kans erin", zei Van Marwijk, die bijval kreeg van Gullit. "In het buitenland word je geslacht zodra je een kans mist. Die kansen moeten gewoon een doelpunt zijn."

Volgens Gullit is de druk op jonge spelers groot. "Grootste euvel is dat zij de kar moeten trekken. PSV haalde twee seizoenen geleden Van Bommel terug, maar hij kreeg juist de meeste kritiek over zich heen. Maar hij speelde wel in een jong elftal. Hij was juist gehaald om die jonge spelers te helpen."

'Spelers gaan gemakzuchtig om met kansen'

In de groep van 23 tot en met 30 jaar hebben we geen toppers.

Sjoerd Mossou, AD-journalist

"In de groep van 23 tot en met 30 jaar hebben we bijna geen Nederlandse spelers in de top", erkende Mossou de geringe ervaring bij eredivisieclubs. "Neem FC Basel, dat heeft de volgende ronde van de Champions League bereikt. Die club heeft het in die leeftijdscategorie uitstekend in orde. Je kunt er in zekere zin wel beleid van maken, dat je wat meer in die categorie investeert."

"Wij kopen om te verkopen, clubs als Basel kopen om te winnen", reageerde Van Marwijk. "Die manier van investeren is een mooi voorbeeld. Op het voetbalcongres zouden ze daar over kunnen praten. Hou kan het nou dat een club als Basel, met ongeveer dezelfde begroting, het internationaal beter doet?"

'FC Basel is voorbeeld voor eredivisieclubs'

Frisser door El Ghazi en Kishna

De tafelheren spraken hun bewondering uit voor de stabiele prestaties van Ajax. "Ik vind het knap hoe Frank de Boer het weer op de rit heeft", zei Mossou. "Het is wat frisser, door El Ghazi en Kishna. Vorig seizoen was het allemaal wat saaier en zakelijker. Het publiek accepteerde dat niet, niemand vond dat er toen wat te beleven viel."

"Maar hoe goed zijn Kishna en El Ghazi nu echt?", ging Mossou verder. "Robben, Van Persie en Sneijder waren op die leeftijd wel een stuk verder. Zijn dit echte topspelers? Of subtoppers?"

"Het zou mooi zijn als dit soort jongens het ook bij Jong Oranje kan laten zien", benadrukte Gullit. "Als je het ook daar kan laten zien, dan heb je een stapje gezet. Je moet niet alleen in je eigen tuin kunnen presteren."

'Hoe goed zijn El Ghazi en Kishna daadwerkelijk?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl