NOS Schaatsen

Zomerse pijn leidt Richardson naar intens geluk

Heather Richardson kende in de voorbereiding op het schaatsseizoen zware momenten. Als nieuwkomer in de schaatsploeg van coach Jillert Anema had de Amerikaanse de nodige aanpassingsproblemen. Bergen beklimmen op de fiets, dat was ze als sprintster niet gewend. "Ik moest er bijna van huilen, het was echt niet leuk. Maar het betaalt zich nu wel uit", sprak Richardson zondag lachend na haar topweekend in Thialf.

De Amerikaanse won zaterdag de 1.000 meter en was zondag de beste op zowel de 500 als de 1.500 meter. Richardson: "Die 1.500 was echt mijn beste afstand, het is voor het eerst dat ik die win. Daar ben ik erg blij mee na al dat harde werken."

Minstens zo blij was haar coach Anema. Hij kon zijn geluk niet op na de successen van zijn pupil. "Dit is onbeschrijfelijk, echt heerlijk. We hebben voor het seizoen afgesproken dat we een plek voor haar zouden zoeken waar ze goed kon gedijen en hard kon rijden. Als het dan lukt, valt er een pak van je hart", volgens Anema.

Richardson komt nu pas los.

Jillert Anema, schaatscoach

Richardson woont sinds dit jaar samen in Friesland met haar verloofde Jorrit Bergsma, ook lid van de ploeg van Anema. Richardson: "Tot nu toe pakt mijn stap naar Nederland fantastisch uit. Het is echt geweldig."

En volgens haar trainer is dit nog maar het begin. "Ze komt nu pas los", zegt Anema. "Ik wist wat voor mogelijkheden ze had natuurlijk. Ze was al wereldtop. Toen ze bij ons kwam, had ze wat kracht over en te weinig bloedvaten. We hebben dus veel duurtraining gedaan. Maar de snelheid is er ook ingebleven. Ondanks dat ze de Stelvio en de Gavia op moest fietsen", verklaart de trainer het succes.

Jillert Anema omhelst Heather Richardson na haar zege op de 1.500 meter

Kritiek van Anema

Zo lyrisch als Anema is over Richardson, zo kritisch is hij richting andere schaatsers. Met name de mannen die de 1.500 meter rijden, moeten het ontgelden.

Anema: "Er wordt te langzaam gereden. Normaal zit er zo'n 10 seconden verschil tussen de winnende tijd bij de mannen en de vrouwen. Dan zouden de mannen dus 1.43 moeten rijden en dat doen ze niet. Dus er wordt te weinig getraind. Dat is wat er aan de hand is, en niks anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl