Oppositieleider Ed Miliband in het Lagerhuis
NOS Nieuws

Lagerhuis wil inzage in geheim deel CIA-rapport

Het Britse Lagerhuis wil alles weten over de medewerking van Groot-Brittannië aan de verhoren van terreurverdachten door de CIA. De commissie voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten in het Lagerhuis gaat die informatie opvragen bij de Amerikaanse regering.

Aanleiding is de publicatie van een samenvatting van het rapport van de Amerikaanse Senaat, afgelopen dinsdag. Daarin staat dat de CIA terreurverdachten martelde.

Op verzoek van Britse inlichtingendiensten zijn passages waarin Britten voorkomen uit het rapport verwijderd. Die passages gaan niet over de rol van de Britten bij martelingen, zegt de Britse regering.

Aanwezig

De voorzitter van de Lagerhuis-commissie, de Conservatieve oud-minister van Buitenlandse Zaken Malcolm Rifkind, zei tegen de BBC dat medewerkers van Britse inlichtingendiensten medeplichtig zijn als ze bij de martelingen door de CIA aanwezig zijn geweest.

"Dat zou volledig tegen de normen van ons land zijn geweest. Dat zou iets zijn dat openbaar gemaakt moet worden", zegt Rifkind.

Tony Blair

Defensie-minister Michael Fallon wil van oud-premier Tony Blair en oud-minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw horen wat zij wisten over de martelpraktijken van de CIA.

"Ministers van die regering moeten verantwoording afleggen voor wat zij hebben gedaan", zegt Fallon in The Sunday Telegraph. Straw zei tegen de BBC dat hij daartoe bereid is zodra de wettelijke bepalingen die dat in de weg staan, zijn opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl