NOS Sport

Arikan loopt naar Europese crosstitel

EK Cross: Ali Kaya en Polat Kemboi Arikan kwamen met dezelfde tijd in de boeken

Polat Kemboi Arikan uit Turkije is in het Bulgaarse Samokov Europees kampioen cross geworden. Khalid Choukoud kwam als zevende over de streep. Arikan was in de laatste meters zijn landgenoot Ali Kaya net de baas. Ze kwamen met dezelfde tijd in de boeken.

Op het modderige, loodzware parcours scheidden Arikan, Kaya en de Spaanse titelverdediger Alemayehu Bezabeh zich al snel af. Ook Choukoud moest het trio laten gaan. In de laatste ronde liepen de Turken weg bij Bezabeh. Polat Kemboi Arikan kwam tot de zomer van 2011 onder de naam Paul Kipkosgei Kemboi voor Kenia uit. In 2013 werd hij op de EK tweede.

Steel wint goud

Ook bij de vrouwen werd de strijd om de Europese titel beslist in een sprint tussen twee landgenoten. De Britse Gemma Steel was Kate Avery net de baas. De ervaren Steel (29) greep al brons in 2011 en zilver in 2013. De zes jaar jongere Avery werd vorig jaar vierde bij de junioren en viel bij haar debuut bij de senioren meteen in de prijzen.

Meraf Bahta legde op 0.25 beslag op de bronzen medaille. De Zweedse hield bij de EK atletiek in augustus Sifan Hassan van het goud op de 5.000 meter af. Titelverdedigster Sophie Duarte uit Frankrijk kwam in Samokov niet verder dan plaats vijf. De kampioene van 2011 en 2012, de Ierse Fionnuala Britton, werd zesde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl