Horeca-ondernemingen moeten duidelijk maken of er allergenen in hun eten zit
NOS Nieuws

Horeca moet rekening houden met allergieën

Met een nieuwe Europese wet moet buitenshuis eten makkelijker worden voor mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld gluten, noten of melk. Alle horeca-ondernemers moeten sinds dit weekend duidelijk aan hun klanten aangeven of hun gerecht een allergische reactie kan veroorzaken.

Ondernemers mogen zelf bepalen op welke manier ze de informatie geven. Het hoeft niet per se op de menukaart te staan, maar een ober moet bijvoorbeeld wel kunnen vertellen welke allergenen er in het eten en drinken zitten.

Uitkomst

Voor mensen als Debbie Theunissen is de nieuwe wet een uitkomst. "Je isoleert een beetje qua uit eten en op vakantie gaan, omdat het heel moeilijk is om op een ander te vertrouwen", zegt zij in het NOS Radio 1-Journaal.

Debbie heeft een lupine-allergie, een stof die onder andere in brood en banket zit. "Ik eet eigenlijk alleen binnenshuis. Maar nu deze wet er is, wil ik wel een keer een gokje wagen."

Etiketten

De wet geldt niet alleen voor horeca-ondernemers. Ook fabrikanten moeten allergenen in het vervolg duidelijk vermelden op etiketten. Letters op etiketten moeten voortaan ook groter zijn om de leesbaarheid te verbeteren.

Daarnaast gelden de regels voor alle winkels die eten en drinken verkopen, zoals slagers en bakkers, maar ook voor buurthuizen en zorginstellingen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat controleren of alle horeca-ondernemers zich ook echt houden aan de wet. In 2015 zal de NVWA steekproeven houden.

Horeca moet allergenen vermelden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl