Vrijwilligers van een natuurorganisatie aan het werk
NOS Nieuws

Natuurorganisaties zien ledental teruglopen

Nederlandse natuurorganisaties hebben het afgelopen jaar opnieuw donateurs verloren. Dat blijkt uit onderzoek van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels naar het ledenbestand van ruim honderd landelijke natuurorganisaties.

Hun ledental daalde met 60.000 naar 3.635.266 leden. Het grootste aantal opzeggingen kreeg het Wereld Natuur Fonds (22.800), maar dat is met 803.200 donateurs nog steeds de grootste natuurorganisatie van Nederland. Bij Greenpeace ging het relatief gezien een stuk slechter, daar daalde het aantal donateurs met 18.477 naar 434.553.

Eenderde van de natuurorganisaties zag er aanhangers bij komen, zoals de Stichting AAP (1867) en World Animal Protection (1549).

Oorzaak

Volgens Vroege Vogels komt de achteruitgang voor een deel door de economische crisis. In 2003 telden natuurorganisaties meer dan 4 miljoen donateurs, vijf jaar geleden begon dat terug te lopen.

Ook willen jongeren zich minder aan één organisatie binden. Ze betalen wel voor natuur en milieu, maar doen dat met éénmalige betalingen voor specifieke projecten of door mee te doen aan een Air Miles-actie.

Politiek

De politiek moet dan ook niet denken dat de interesse voor natuur en milieu weinig meer voorstelt, zegt eindredacteur Vroege Vogels Joost Huijsing: "Het aantal leden in deze sector is nog altijd meer dan tien keer zo groot als alle leden van politieke partijen in Nederland bij elkaar."

Bovendien is het aantal donateurs van Nederlandse natuurorganisaties dit jaar minder afgenomen dan een jaar geleden. In 2013 liep het aantal met 120.000 terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl