Sven Kramer reed een ijzersterke 5.000 meter in Heerenveen
NOS Schaatsen

Kramer verslaat Bergsma op 5.000 meter

Sven Kramer heeft zijn tweede wereldbekerzege van het seizoen op de 5.000 meter te pakken. De 28-jarige Fries snelde in Thialf naar 6,12.74 en troefde zijn rivaal Jorrit Bergsma af. De stayer van de Clafis-ploeg gaf 1,34 toe op Kramer.

Wouter olde Heuvel maakte er een Nederlands podium van door de derde plaats op te eisen (+6,84). Ook in Obihiro eindigde Olde Heuvel dit seizoen als derde in de wereldbeker.

Versnelling na 3.400 meter

Zowel Kramer als Bergsma versnelde tijdens de race na 3.400 meter. Bergsma, die een rit na Kramer startte, kon echter het vlakke schema van de regerend olympisch kampioen op de 5.000 meter niet verbeteren. Kramer won dit seizoen eerder de 5.000 meter in Obihiro.

Bob de Jong, eerste in het WB-klassement, noteerde de vierde tijd op 7,74 van Kramer. De Jong behoudt evenwel de eerste plaats in de tussenstand. Douwe de Vries realiseerde de tiende tijd (+14,26).

De nummer twee en drie in de WB-tussenstand, respectievelijk de Noor Sverre Lunde Pedersen en de Rus Aleksandr Roemjantsev, kwamen niet verder dan de vijfde (+9,82) en zesde (+10,33) plaats.

Kramer nam wat risico

"Ik heb enigszins risico genomen door zo kort van te voren terug te komen van mijn trainingskamp in Collalbo", gaf Kramer na afloop toe. "Hard trainen vlak voor een wedstrijd ligt dichter bij mijn aard dan vlak van te voren gas terug te nemen."

Kramer hoopt zondag eveneens een stabiele op 1.500 meter te schaatsen. "Op de NK afstanden ging het goed met de winst, maar in Japan en Zuid-Korea wat minder. Dat is het traject waar we doorheen moeten. Maar ik ben er heilig van overtuigd dat het allemaal een keer samenvalt."

Kramer: gas terugnemen ligt mij niet
Bergsma moest te geforceerd rijden
  • NOS
    De uitslag van de 5.000 meter voor mannen bij de wereldbeker in Heerenveen
  • NOS
    De stand van de 5.000 meter voor mannen bij de wereldbeker in Heerenveen na vier races

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl