NOS Nieuws

Holleeder opgepakt na verklaring kroongetuige

Portret van Willem Holleeder

Topcrimineel Willem Holleeder is aangehouden op verdenking van het medeplegen van twee moorden. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij opdracht gegeven voor het vermoorden van vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005 en kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006.

Het Openbaar Ministerie heeft een overeenkomst gesloten met een nieuwe kroongetuige, Fred Ros. Die is eerder veroordeeld in het Passageproces, dat gaat over een aantal liquidaties en pogingen daartoe. Ros heeft verklaard dat Holleeder betrokken is bij de moorden. Het OM zegt dat deze verklaringen de verdenkingen tegen Holleeder sterker hebben gemaakt. De schutters zijn al veroordeeld.

De 56-jarige Holleeder wordt ook verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Afpersen

Holleeder werd al eerder in verband gebracht met de moorden op Houtman en Van der Bijl. Een eerdere kroongetuige, Peter la S., heeft tijdens het proces al over diens betrokkenheid verklaard.

Holleeder werd begin 2012 vrijgelaten nadat hij zes jaar gevangenisstraf had uitgezeten voor het afpersen van onder anderen vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dat was tweederde van de opgelegde straf van negen jaar.

Terugblik op de Heinekenontvoering

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl