Voormalig premier Jens Stoltenberg en huidig premier Erna Solberg in de regeringswijk in Oslo
NOS Nieuws

Noorse regering mogelijk afgeluisterd

Rond de Noorse regeringsgebouwen in Oslo is afluisterapparatuur aangetroffen. De Noorse krant Aftenposten heeft dat ontdekt.

De politie onderzoekt nog wie de apparatuur heeft geplaatst. Met de kastjes kan data- en telefoonverkeer worden onderschept. Ook kan worden gezien waar iemand zich bevindt. Zolang het mobiele verkeer niet voldoende wordt beveiligd, zouden zelfs de locatie van de koning en de premier kunnen worden gevonden, schrijft de krant.

Doelwit

Het is niet duidelijk wie precies het doelwit van de spionage is, zegt correspondent Rolien Creton. "Er liggen in die wijk veel belangrijke gebouwen dicht bij elkaar. De ambtswoning van de premier, het parlement, het gebouw van de Noorse bank." In het gebied komen veel invloedrijke personen, niet alleen politici, ook leden van het koninklijk huis en zakenmensen.

Een woordvoerder van de Noorse veiligheidsdienst bevestigt tegenover persbureau DPA de vondst van de afluisterapparatuur. "We weten niet wat de bedoeling van deze apparatuur is en welke informatie is verzameld. We nemen deze kwestie heel serieus."

Spionage-apparatuur gevonden in Oslo

Het is nog niet duidelijk of alle apparatuur is gevonden en of het spionagenetwerk al is platgelegd. De veiligheidsdiensten benadrukken dat de apparatuur niet van hen is. Voor privépersonen zouden de kastjes te duur zijn. "Er wordt van alles gespeculeerd: bedrijfsspionage, buitenlandse veiligheidsdiensten of criminele organisaties, ze weten het niet", zegt Creton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl