NOS Wielrennen

Cookson mist geluiden uit peloton

Eén renner sprak zich openlijk uit op de dag dat Astana een licentie kreeg van de UCI. Hij, Peter Kennaugh, kon het niet geloven dat de wielerwereld nog altijd in de ban is van doping. Diezelfde avond kreeg een ploeg met dopingzondaars gewoon weer een startbewijs voor de grootste en belangrijkste wielerwedstrijden van 2015.

Het was onomwonden kritiek richting de UCI, die besloot Astana onder voorwaarden toch een licentie te geven. "Wat een aanfluiting voor de sport!", was de reactie van de Sky-renner.

UCI-baas Brian Cookson juichte de tekst van Kennaugh juist toe. "Jammer dat niet meer renners dat doen", zegt Cookson vrijdag tegen de NOS. "Ik begrijp hem. Ik leef mee met hem."

Cookson over tweets Kennaugh

Een dag later lieten ook Duitse sprinters Marcel Kittel en André Greipel iets van zich horen. Zij twitterden over de Padova-zaak, waarin veel huidige en voormalige Astana-medewerkers worden genoemd. Meest opvallende naam is die van Aleksander Vinokoerov. Hij zou hebben samengewerkt met dopingarts Michele Ferrari.

Greipel roept op tot actie.

"Laatste kans Astana. Absolutely"

Laatste kans

Cookson stelt echter dat de UCI de strijd tegen doping niet alleen kan winnen. En dat er hard bewijs voor nodig is om hardere straffen uit te delen aan Astana. De Brit stelt echter wel duidelijk dat er een grens bereikt is. "Dit is echt de laatste kans voor Astana. Bij een volgend dopinggeval wordt de ploeg op z'n minst teruggezet naar het procontinentale niveau. In het ergste geval kan het het einde van het team betekenen. Dit is absoluut de laatste kans."

Cookson: lijkt wel Roubaix met bergen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl