De paus wil Chinese katholieken niet in problemen brengen
NOS Nieuws

Paus mijdt dalai lama vanwege China

Paus Franciscus heeft het verzoek van de dalai lama voor een ontmoeting afgeslagen, omdat het tot problemen met China kan leiden. De paus heeft de dalai lama hoog zitten, maar een ontmoeting kan de toch al precaire relatie met China schaden, zegt een woordvoerder van het Vaticaan.

Een woordvoerder van de dalai lama zegt dat hij begrip heeft voor het besluit: "Het standaardantwoord van zijne heiligheid is dat hij teleurgesteld is dat hij niet even bij zijne heiligheid de paus kan langsgaan, maar hij wil geen ongemak veroorzaken."

De geestelijk leider van de Tibetanen is in Rome voor een bijeenkomst van winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. Zelf won hij die in 1989.

Twee kerken

De katholieke kerk moet in zijn relatie met China op eieren lopen. Dat land telt zo'n 12 miljoen katholieken. Een deel daarvan behoort tot de door de staat goedgekeurde Patriottische Associatie-kerk, die de autoriteit van de paus over de Chinese katholieken niet erkent, Maar er is ook een ondergrondse Rooms-Katholieke Kerk die dat uiteraard wel doet.

Het Vaticaan is bang dat die laatste groep gelovigen het slachtoffer wordt als de paus de Chinese regering tegen het hoofd stoot. De dalai lama vluchtte in 1959 naar India toen China een eind maakte aan een opstand van Tibetanen tegen de Chinese onderdrukking. Sindsdien vecht hij vanuit het buitenland tegen de Chinese inlijving van Tibet.

Paus Benedictus was in 2006 wel bereid om de dalai lama te ontmoeten. Sinds het aantreden van Franciscus is de relatie tussen het Vaticaan en Peking verbeterd. Een belangrijk strijdpunt blijft de vraag wie de Chinese bisschoppen mag benoemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl