De Arnhem Veenendaal Classic in 2010.
NOS Wielrennen

Veenendaal weert dopingploegen

Wielerploegen met een dopingverleden zijn niet meer welkom bij de Arnhem Veenendaal Classic. De organisatie heeft hiertoe besloten nadat de UCI het door dopinggevallen in opspraak geraakte Astana toch een WorldTour-licentie had gegeven.

De Nederlandse wielerklassieker, die in augustus gehouden wordt, weert teams die in de afgelopen twee jaar meer dan drie dopinggevallen hebben gekend.

"Er zijn veel organisaties , renners en ploegen die dag in, dag uit strijden om de sport schoner en geloofwaardiger te maken, maar de UCI heeft daar blijkbaar geen boodschap aan", zegt koersdirecteur Thijs Zonneveld.

Signaal

"Het is niet zozeer bedoeld om Astana te straffen, maar om een objectief meetbare regel in te voeren en het signaal af te geven dat we niet achter het besluit van de de UCI staan", vervolgt de koersdirecteur, die uit zijn hoofd weet dat behalve Astana ook de Italiaanse ploeg Neri Sottoli niet hoeft te rekenen op een uitnodiging.

"Als vijf positieve gevallen in één seizoen en concrete aanwijzingen voor nauwe banden met de beruchte dopingarts Michele Ferrari niet eens genoeg zijn voor verder onderzoek, dan houdt het op."

Zonneveld beseft dat de ploegen zijn koers best kunnen missen in hun programma: "Voor dit soort dingen geldt vaak dat je met heel veel mensen ergens tegenaan moet schoppen voor er wat verandert. We hopen dat andere organisaties op zijn minst gaan nadenken over hun uitnodigingsbeleid."

Veel organisatoren zijn daarbij wel aan handen en voeten gebonden, omdat bijvoorbeeld Astana met de licentie voor de WorldTour startrecht heeft gekregen in alle grote koersen, zoals ook de Amstel Gold Race en de Eneco Tour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl