NOS Wielrennen

Astana in 'last chance saloon'

UCI-voorzitter Cookson waarschuwt Astana

"Dit is echt de laatste kans voor Astana", zijn de dreigende woorden van UCI-voorzitter Brian Cookson.

Cookson geeft aan de NOS uitleg over de omstreden beslissing om Astana een licentie te geven voor de WorldTour. Nadat er in de afgelopen maanden vijf Astana-renners, uit prof- en beloftenploeg, waren betrapt op doping, rekenden wielervolgers erop dat de formatie geen startplek meer zou krijgen. De licentiecommissie van de UCI besloot Astana echter toch nog een kans te geven.

Emmer loopt bijna over

"Astana heeft een lange geschiedenis van problemen en het moet nu stoppen. We kunnen dit niet meer tolereren. Er zijn een hoop beloftes gedaan", zegt Cookson. "We komen nu in een situatie dat bij elke volgende druppel de emmer over zal lopen."

Juridisch is de zaak gecompliceerd voor de UCI. Eerder ging de Russische Katjoesja-ploeg succesvol in beroep tegen de afwijzing van een licentie voor de WorldTour. "We moeten er zeker van zijn dat als we actie ondernemen, dat die effectief en te verdedigen is. Ik wil niet dat ze ertegen in beroep gaan bij het CAS of een andere rechtbank en dat we dat verliezen. Dan scheppen we een slecht precedent in plaats van een succesvol precedent. "

UCI-voorzitter Brian Cookson geeft aan NOS-verslaggever Steven Dalebout uitleg over de omstreden beslissing.

Astana is drinking in the last chance saloon

Brian Cookson, voorzitter UCI

Terwijl critici vinden dat Astana zijn kansen wel heeft verspeeld, geeft Cookson de ploeg dus nog even de tijd. "Het is duidelijk dat een nieuw geval heel ernstig zou zijn. Ik wil niet vooruitlopen op de beslissing van de licentiecommissie, maar zo denk ik er persoonlijk over, en ik denk velen met mij: dit is echt de laatste kans voor Astana." Of zoals Cookson het in het Engels omschrijft: "Astana is drinking in the last chance saloon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl