Gabriel Dollé, anti-dopingbaas van de IAAF.
NOS Sport

Ook anti-dopingbaas IAAF weg

Het onderzoek naar de betrokkenheid van wereldatletiekfederatie IAAF bij dopinggebruik in Rusland heeft zijn derde 'slachtoffer' geëist. Anti-dopingbaas Gabriel Dollé vertrekt nadat hij werd ondervraagd door de ethische commissie van de IAAF, zo melden de kranten l'Equipe en the Guardian.

De ethische commissie begon een onderzoek naar aanleiding van de ARD-documentaire Geheimsache Doping, wie Russland seine Sieger macht. Al eerder legden penningmeester Valentin Balachnitsjev, ook voorzitter van de Russische atletiekfederatie, en adviseur Papa Massata Diack, zoon van voorzitter Lamine Diack, hun functies tijdelijk neer.

Beschuldigingen in documentaire

In de ARD-documentaire worden verschillende functionarissen van de IAAF beschuldigd van corruptie. De Russische atlete Lilia Sjoboechova betaalde, via haar trainer Melnikov, in totaal 450.000 euro om positieve dopingtests bij de IAAF te laten verdwijnen. Toen zij toch geschorst werd, eiste ze bij haar trainer een deel van dat geld terug. Dat geld kreeg ze terug via Black Tidings, een postbusfirma gevestigd in Singapore.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl