Minister Hennis van Defensie
NOS Nieuws

Hennis: geen garanties, wel gesprekken

Minister Hennis van Defensie geeft toe dat ze met haar Amerikaanse collega Hagel heeft gesproken over de haalbaarheid van het JSF-project en het bijbehorende budget. Het gesprek heeft een aantal maanden geleden plaatsgevonden.

Maar de minister ontkent dat er in die gesprekken prijsgaranties zijn gegeven over de kosten van de JSF. "Van garanties is geen sprake, van gesprekken zeer zeker", zei Hennis in de Tweede Kamer tijdens een debat over de F-35.

De minister bevestigt dat de Amerikaanse Defensie-minister Hagel heeft gezegd dat de aannames over de kosten van de JSF reëel zijn. Hennis vindt dat het "voor zich spreekt dat als je zoveel informatie wisselt en daarvan afhankelijk bent, dat je in dat proces even laat kijken of je geen apekool hebt opgeschreven."

Hennis: geen garanties, wel gesprekken

Mijn hemel, u stelt Hagel nu voor als een grootvader die mij geruststelt en zegt: het komt wel goed meisje.

Minister Hennis

In de gesprekken met Hagel is vooral gesproken "over aantallen en getallen", zegt Hennis. Daarbij is volgens haar geen nieuwe informatie naar voren gekomen die ze aan de Tweede Kamer had moeten doorgeven. "Mijn hemel, u stelt Hagel nu voor als een grootvader die mij geruststelt en zegt: het komt wel goed meisje."

De minister reageerde op vragen van SP, D66 en CDA. Die wilden van de minister weten of het klopt dat zij door haar Amerikaanse collega is gerustgesteld over de prijs van het toestel.

Hagel zou in dat gesprek tegen Hennis hebben gezegd dat Nederland zich geen zorgen hoeft te maken dat de aanschaf meer gaat kosten dan het geraamde bedrag van 4,5 miljard euro voor 37 toestellen. Hennis heeft dit volgens bronnen als een garantie opgevat. Ze heeft de Kamer nooit over het gesprek geïnformeerd.

Uitleg

Kamerlid Knops van het CDA zei dat Hennis heel wat uit te leggen heeft als dat klopt. Zijn SP-collega Van Dijk wilde ook weten hoe het zat. "Anders kunnen wij ons werk niet doen als Kamer.'' Coalitiepartijen VVD en PvdA gingen niet op de zaak in.

D66-Kamerlid Hachchi wilde ook weten of de minister enige zekerheid of geruststelling heeft gekregen. "De minister heeft geen garanties gekregen van de Amerikanen, maar wel bevestigt de minister -en dat is nieuw voor de Kamer- dat ze uitgebreide informatie met meneer Hagel gedeeld heeft." Dat is volgens haar relevante informatie die de minister met de Kamer moet delen.

De oppositie wilde ook van de PvdA weten hoe de partij nu tegen de JSF aankijkt. In die partij lag het toestel dat in 2019 de F-16 moet gaan vervangen erg gevoelig. De PvdA was lang tegen de aanschaf van de JSF, maar stemde uiteindelijk toch in.

PvdA-Kamerlid Eijsink zei dat ze niet op de hoogte is van een mogelijke prijsgarantie voor het vliegtuig. Eijsink gaf ook aan dat ze de berichten nog niet had gezien in het Zesuurjournaal. "Wat ik aan het doen was? Rode kool eten met hachee."

'Er zal geen politiek bloed vloeien'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl