NOS Nieuws

CIA-directeur: ja, er zijn fouten gemaakt

CIA: agenten over de schreef bij ondervraging

Sommige CIA-agenten zijn over de schreef gegaan bij het ondervragen van terrorismeverdachten, maar de meerderheid heeft zich aan de richtlijnen voor ondervraging gehouden. Dat zei CIA-directeur John Brennan op een voor de CIA zeldzame persconferentie.

De persconferentie werd gehouden in reactie op het Senaat-rapport over harde ondervragingstechnieken die door mensenrechtenorganisaties, en ook de VN, worden bestempeld als marteling.

Brennan erkende dat sommige technieken (zoals onthouding van slaap en waterboarding, waarbij een verdachte het gevoel krijgt dat hij verdrinkt) "weerzinwekkend" waren. Hij verwelkomde daarom het besluit van president Obama om de omstreden verhoormethoden te verbieden.

De CIA deed veel dingen goed in een tijd waarin er geen makkelijke antwoorden waren.

CIA-directeur John Brennan

Brennan zei verder dat het niet te zeggen is of de zogenaamde Enhanced Interrogation Techniques (aangescherpte ondervragingstechnieken) informatie hebben opgeleverd die anders niet was verkregen.

Hij zei wel dat de ondervragingen uiteindelijk naar de verblijfplaats van Osama bin Laden hebben geleid. De al-Qaida-leider werd op 1 mei 2012 gedood in Afghanistan. Ook zouden de ondervragingen aanslagen hebben voorkomen en levens hebben gered.

Desondanks erkende Brennan dat er fouten zijn gemaakt door de CIA. "Maar de periode na de aanslagen van 11 september was niet makkelijk", aldus Brennan. "De CIA deed veel dingen goed in een tijd waarin er geen makkelijke antwoorden waren."

'Lees het rapport'

Nog tijdens de persconferentie kreeg Brennan via Twitter al kritiek van de Democratische senator Dianne Feinstein, de voorzitter van de commissie die het rapport had geschreven.

Er is volgens Feinstein wel degelijk achter te komen of harde ondervragingstechnieken extra informatie opleveren. De CIA had de informatie al vóór het gebruik van de omstreden technieken, aldus Feinstein, die haar tweet de hashtag 'Lees het rapport' meegaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl