Michele Ferrari tijdens een rechtszaak in 2002
NOS Wielrennen

Ferrari blijft ontkennen, Gazzetta blijft onthullen

De Italiaanse krant Gazzetta dello Sport pakte woensdag groots uit en noemde 38 wielrenners die klant zouden zijn geweest bij dopingarts Michele Ferrari bij naam en toenaam. Sinds 2002 is Ferrari persona non grata in de Italiaanse sport en na de openbaarmaking in 2012 van het USADA-rapport, waarin Ferrari werd aangemerkt als een van de sleutelfiguren in het dopingnetwerk rond Lance Armstrong, voor de rest van zijn leven geschorst.

Ferrari reageert nu op de recente onthullingen in de Gazzetta en doet dat op zijn eigen site, 53x12.com. Waar je als sporter overigens nog steeds terecht kan voor adviezen om beter te worden. "Rij sneller, harder en hoger!"

Ferrari noemt de berichtgeving in de Gazzetta allereerst "uit de hand gelopen journalistiek, georkestreerd door mijn oude vrienden van de Gazzetta en Repubblica". Daarna behandelt hij bijna puntsgewijs de renners die door de roze sportkrant genoemd worden.

Over Giovanni Visconti zegt hij: "Ik ga niet reageren op de reutels uit de Gazzetta. Maar uiteraard was bloeddoping nooit het onderwerp van het gesprek." (tussen Visconti en Ferrari, red.)

Dan Michele Scarponi. In de krant werd uitgebreid geciteerd uit een telefoongesprek tussen Scarponi (nu Astana) en Ferrari. "Was je er echt van overtuigd dat ik de Giro had kunnen winnen?" Ferrari antwoordde: "Misschien als je een bloedzak genomen had." Op 53x12.com tekent Ferrari nu op dat het slechts een grapje was. In de wielerwereld worden er volgens hem altijd en overal grappen over dopinggebruik gemaakt.

We spraken alleen over trainingsschema's

Michele Ferrari

Roman Kreuziger, de winnaar van de Amstel Gold Race in 2013. Volgens Ferrari zit hij nu louter en alleen in de beklaagdenbank omdat hij in 2007 met hem heeft samengewerkt. "En later alleen voor trainingsschema's. Dat is de absolute waarheid."

Als kers op de taart reageert hij op het feit dat Di Luca de reden was waarom de Italiaanse justitie begon met zijn onderzoek. "Di Luca? Wie is dat? Oh, die man die positief was in 2009 en in ruil voor strafvermindering wat onzin uitkraamde? Di Luca schijnt alles te weten, jammer dat ik hem niet ken."

Gazzetta duikt in geldsporen

Vandaag pakt de Gazzetta uit met een nieuw artikel: de geldstromen en financiën. Er wordt uit de doeken gedaan hoe renners, met medewerking van ploegen en financiële tussenpersonen, hun zaakjes regelden. De 'adviezen' van Ferrari moesten immers zwart (en duur) betaald worden.

En dus werden er schimmige contracten opgesteld met geldstromen naar geheime rekeningen in Zwitserland en staken duistere figuren met koffers vol geld de grens over. Vladimir Karpets, tussen 2009 en 2011 renner bij Katsjoesja, werd vlak voor Kerst 2010 een beetje zenuwachtig en nam ineens 150.000 euro op.

Onthullingen in de Gazzetta van woensdag

Riciclaggio ed evasione.

La Gazzetta dello Sport

De Italiaanse justitie denkt dat er in totaal zo'n 30 miljoen euro aan omzet is behaald. "Riciclaggio ed evasione", kopte de Gazzetta. In het Italiaans klinkt het prachtig, maar toch betekent het niets anders dan witwassen en belastingontduiking.

Op zijn website heeft Ferrari inmiddels al gereageerd. Van alle financiële tussenpersonen die in de Gazzetta met naam en toenaam worden genoemd, kent Dr. Ferrari naar eigen zeggen niemand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl