Frans Timmermans
NOS Nieuws

Plannen eurocommissaris Timmermans uitgelekt

De plannen van eurocommissaris Timmermans voor betere regelgeving zijn uitgelekt in Brussel. Timmermans zal de plannen volgende week presenteren, maar journalisten konden vanmiddag al een concept inzien.

Uit het concept blijkt dat Timmermans ongeveer tachtig Europese regels die nu in de maak zijn, tijdelijk wil tegenhouden. Volgens Timmermans zijn veel van die plannen onnodig of te ingewikkeld.

De eurocommissaris wil prioriteit geven aan een beperkt aantal beleidspunten, waaronder energie en werkgelegenheid. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij dat de Europese Commissie zich de komende tijd op hoofdzaken wil concentreren. Hij wilde niet concreet ingaan op de uitgelekte plannen.

Minder regels

Correspondent Arjan Noorlander zegt dat de plannen erop neerkomen dat Europa zich moet richten op tien hoofdpunten. Daarbij horen minder regels.

De tachtig regels die uitgesteld worden gaan vooral over onderwerpen waarvoor volgens Timmermans te weinig draagvlak is om ze Europees te regelen. Het gaat bijvoorbeeld om Europese regels voor organisch voedsel, regels over recycling, schoolmelk en schoolfruit, accijns op alcohol en regels over zwangerschapsverlof.

Frans Timmermans (PvdA) werd in september van dit jaar benoemd tot eurocommissaris en eerste vicevoorzitter van de Europese commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl